Var är Sverige på väg?

Av Börje R P Carlsson 2016-07-14

Jag har precis klippt gräset och sitter i en vilstol och känner doften av nyklippt gräs. Svalorna med sina ungar singlar i luften så det viner om vingarna. Från snåren hörs fågelsång och fjärilarna virvlar i luften. Kan det bli bättre? Nej det kan inte bli bättre och detta unnar jag varje människa. Men varthän är Sverige på väg?

   Tankarna vandrar. Idag läser man dagligen om hot mot blåljuspersonal, hot mot tjänstemän inom Migrationsverket, hot mot politiker och hot mot socionomer. Idag förekommer tydligen så allvarliga hot mot alla typer av beslutsfattare att de inte längre vågar sköta sina jobb och ta de beslut som krävs. Kvinnor utsätts för olika typer av övergrepp. Journalister tystas.

   Är det så här vi vill ha det? Vill vi verkligen ha ett samhälle som styrs av hot och våld? Det vill vi naturligtvis inte och nu är det banne mig dags att vi säger ifrån. Vi är förmodligen mer än 99 procent av befolkningen som vill ha ett lugnt och tryggt samhälle. Vi vill inte bli styrda av ett knippe våldsverkare som tror att de har rätt att hota sig till sin vilja.

   Nu är det dags att vi, 99-procentare, säger ifrån och kräver att de som hotar med våld och våldför sig på andra människor får ta konsekvenser av sitt handlande som kan rubriceras som samhällssabotage. De ska lagföras och låsas in för lång tid för brottet, samhällssabotage ska straffmässigt likna de grövsta typerna av sabotage. När de friges, om de är hemmahörande i Sverige skall de övervakas och saknar de tillstånd att vistas i riket skall skickas hem till sina hemländer. Våldsverkarna har gjort ett medvetet val och ska således ta konsekvenserna för detta.

   Tro nu inte att jag har något emot invandrare för det har jag inte. Om det beror på mig kan vi ta emot många fler invandrare. Det enda jag kräver är att de inte tar sina stridigheter med sig och att de försöker leva laglydigt.

   Hur kan vi återgå till det idylliska som en gång varit? Det viktigaste är en decentraliserad polis som finns på plats också i små orter. Närheten gör att det skapas en symbios mellan polis och 99-procentarna som har någonstans att vända sig och få hjälp.

   Denna närhet kan vara det som förhindrar att gangsterligor får fäste eftersom varje hederlig människa har en förtroendeskapande polis som tar deras tips på allvar och stämmer i bäcken. De små samhällena kan vara som en låda äpplen där ett ruttet äpple kan förstöra hela lådan. Men finns det någon som kan sortera bort det ruttna håller de övriga sig friska. Det är det ruttna som ska bort inte de äpplen som ligger närmast.

   Idag har vi en förmåga att omhulda våldsverkare och ge offren skyddat boende när det borde vara tvärtom. Det är våldsverkaren som skall bort till ”skyddat boende”. Än en gång, en decentraliserad polis är inte en polis som finns närvarande en timma i veckan på något kommunkontor.

   Vi i Sverige bor i ett paradis på jorden och så vill jag att det ska förbli och det unnar jag alla människor – så låt inte några få gangsters förstöra det som byggts upp under århundraden.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.