Pokémon Go i fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2016-08-03

Spelet Pokémon Go har tagit världen med storm. Inte ens här, i fängelsets slutna värld, går det att komma undan hysterin. Jag tog en av anstaltens beslutsfattare på bar gärning med att jaga Pokémons utanför min cell.

   Den senaste tiden har medierna rapporterat flitigt om världsfenomenet Pokémon Go. Inte ens i fängelsets slutna värld har jag kunnat undgå att bombarderas av det mest interaktiva datorspel som hittills har skapats. Det handlar inte bara om den mediala rapporteringen, utan även om vakter, anstaltslärare och en beslutsfattare, som blivit en del av Pokémon-Go-rörelsen.

   Så sent som häromdagen överhörde jag två vakter diskutera hur många Pokémons de hade fångat och vilken nivå i spelet de hade uppnått. Ett par av lärarna hade ägnat lunchrasten till att gå runt i Skänninge och spela. De hade till och med fångat en Pokémon i centralvakten. Mest uppseendeväckande var dock en av anstaltens beslutsfattare som helt ogenerat gick runt på fängelseområdet och spelade. Jag förmodar att hen hade rast, men det såg ändå ganska oprofessionellt tillika komiskt ut.

   Mitt cellfönster har utsikt in mot anstalten, jag ser dagligen folk röra sig utanför. Denna soliga julidag satt jag vid mitt skrivbord och jobbade med nästa bok, när något registrerades i mitt perifera synfält. Efter att ha lyft blicken från skrivmaskinen såg jag en kriminalvårdare gå runt med sin mobiltelefon framför sig. Plötsligt stannade hen till.

   Från mitt fönster fick jag en skymt av skärmen och såg att en Pokémon just infångats. Försjunken i sin egen värld, så ryckte vakten till när jag illmarigt knackade på min fönsterruta. Hen stoppade snabbt undan telefonen och skyndade sig därifrån.

   Att det var just en beslutsfattare är enligt mig extra roligt. Vanliga kriminalvårdare får inte ha sin mobiltelefon med sig in på anstaltsområdet, utan endast de i en viss tjänsteställning eller med ett visst funktionsuppdrag. De i ledningsgruppen har till exempel en tjänstemobil, undrar om det var på en sådan som den aktuella tjänstemannen spelade Pokémon Go?

   Jag unnar även beslutsfattare inom Kriminalvården att roa sig med datorspel. Dock ställer jag mig tveksam till lämpligheten att göra det inne på ett fängelse där vi fångar kan se det. Det handlar uppenbarligen om ett spel som det är lätt att fastna i. Kanske borde Kriminalvården ta fram ett nytt behandlingsprogram för att hjälpa dem som har hamnat i ett Pokémon-Go-missbruk.

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt sjuttonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:
http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här: twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.