Snömos, skitprat och distanserande

Av Börje R P Carlsson 2016-10-26

Av en händelse kom jag att läsa om Östersundspolisen och deras gigantiska problem med den nya polisorganisationen. Det visade sig att vid ett brådskande jobb bara något kvarter från polisstation i Östersund så skickades en radiobil från Bräcke trots att det fanns tre lediga bilpatruller i Östersunds polishus. Det handlade visserligen bara om 71 kilometer och en timmas körtid men det fanns alltså tre patruller på något hundratal meters avstånd.

   Jag gick in på polisens hemsida för att försöka utreda om man någonstans kunde hitta statistik på feldirigeringar och polisiära tillkortakommanden som berodde på de regionala förbindelsecentralernas brist på lokalkännedom.

   Då hittade jag en fantastisk artikel som berättade om Dan Eliassons planer för att effektivisera svensk polis. Så har då Dan Eliasson återigen visat sina stora kunskaper (obs ironi om nu någon inte förstod det) i det polisiära vid ett chefsmöte på tidningen Chef.

   Dan Eliasson hävdar där att: Genom digitaliseringen kan vi frigöra mer polistimmar än vad eventuella budgettillskott kommer att göra de kommande åren.

   Jag skulle vilja veta hur han resonerar. Hur kan ett kommande budgettillskott frigöra några polistimmar. Ett budgettillskott kan möjligen möjliggöra att anställa fler poliser men knappast frigöra några polistimmar. I synnerhet inte om avgången är större än tillströmningen.

   – Vi har påbörjat ett långsiktigt och omfattande arbete med att digitalisera svensk polis till nytta för poliser och medborgare, säger rikspolischef Dan Eliasson.

   Återigen ett påstående som jag skulle vilja ha förklarat. Jag förstår inte hur en digitalisering kan komma medborgaren till nytta om det är en närmre polis som står på önskelistan. Eliasson svänger sig med floskler och snömos för att det ska låta vackert men det innebär i slutändan ingenting.

   Det senaste året har ungefär 13 000 mobiltelefoner fördelats inom polisen och fler kommer inom kort, säger Eliasson. Parallellt pågår utvecklingen av nya mobila tjänster, bland annat en säkrare kamera-app och en lösning för att kunna dela information.

   Lysande. Men det hade varit billigare att installera intern snabbtelefon i polishusen för det är ju där poliserna finns. Polisens telefontjänster har dessutom hittills varit ett enda stort fiasko (Krister Nilsson får ursäkta) och jag tror inte ett vitten på denna lösning ens om varje polis skulle få två telefoner.

    Enkla och lättillgängliga mobila it-stöd ska underlätta polisens arbete, till exempel genom att minska antalet dubbelinmatningar i flera system, korta väntetider och minska antalet situationer som poliserna måste åka in till stationen, mässar Eliasson.

   Här fortsätter Eliasson med snömos och ordbajseri om polisens it-stöd, korta väntetider och minskat antal situationer som poliserna måste åka in till stationen. 
Minskat antal situationer som poliserna måste åka in till stationen! De måste väl först öka antalet situationer där poliserna åker ut från stationerna för att kunna påverka trafik åt andra hållet.

   Användarna deltar aktivt i utvecklingsarbetet, säger Eliasson

   Återigen en vacker mening som han snappat upp från något håll. Det största dilemmat i hela detta gigantiska kaos är att det helt och hållets styrts av en handfull byråkrater som inte har en aning om polisarbete, ett antal mediokra polischefer och ytterligare en handfull ja-sägare. De flesta poliser känner sig överkörda där deras kompetens och kunnande väger lätt mot politiska stolpskott.

   Snabbare tillgång till information, pratar Eliasson om. Målet är att poliserna alltid ska ha ett informationsövertag vid ett ingripande, som till exempel information om att ägaren av ett fordon bedöms som farlig, se relationer till andra personer och få platsbaserad information. Denna information finns redan idag i olika databaser. Utmaningen är att poliserna på ett enkelt, snabbt och säkert sätt ska kunna komma åt den när de behöver den.

   Hur i h-e, förlåt, hur i hela världen ska denna utopi bli en realitet med regionala ledningscentraler där varken lokalkännedom och personkännedom finns. I flera regioner är det vanligare att poliser skickas fel – ibland 20-30 mil fel – än antalet poliser som kommer rätt. Polisens övertag vid ingripande är deras magkänsla, taktiska kunskaper och känsla för situationen. Inte något dåraktigt tal om informationsövertag. I vilket register skall Eliasson lägga in uppgifter om att ägaren av en personbil bedöms som farlig? Polisen skall dessutom snabbt se relationer till andra personer, påstår Eliasson. Vad innebär det? Ska det bli ett nytt olagligt register typ romregistret?

   Genom e-tjänster kan vi även förbättra servicen för medborgarna, menar Eliasson.

   Strålande, det blir som jag skrev i en tidigare artikel. Polisen kommer bara att vara två knapptryckningar bort från medborgaren.

   Finns det ingen politiker idag som vågar resa sig ur mängden och se till så alla byråkrater, alla beslutsfattare och alla ja-sägare sorteras bort så polisen får en chans att bli den polis som medborgarna vill ha – utan en massa snömos, skitprat och distanserande.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.