– Har du pratat om det här i media är du död.

Av Börje R P Carlsson 2016-10-28

När Lena Tysk tillsattes som chef för polisområde Västmanland den 1 juni i år, sa hon: ”För mig är det angeläget att skapa stabilitet och trygghet och ha en långsiktighet i min roll som polisområdeschef i Västmanland”. Fyra månader senare har alla de vackra löftena tillsammans med en tunn polityr runnit av henne.

   Nu låter det så här när hon inför flera vittnen angriper en medarbetare och kör upp en mobiltelefon i hennes ansikte:

– Har du pratat om det här i media är du död.

   Den angripne medarbetaren hade inför massmedia sagt samma sak som jag försökt hävda i flera år, att den nya polisorganisationen utarmar landsbygden. Det var tydligen allt som behövdes för att störa en polischef så till den grad att hon gör sig skyldig till misshandel, försöker snäva åt den grundlagsskyddade meddelandefriheten och efterforskar en källa.

   Varje brott är var för sig tillräckligt allvarliga för att Lena Tysk måste avgå och omedelbart tas ur tjänst.

   En som hade ett avgörande inflytande över att Lena Tysk fick det här chefsjobbet var regionens polischef Carin Götblad. Så här uttryckte hon sig när Tysk tillträdde:

– Det har varit en lång rekryteringsprocess med många kompetenta sökanden. Västmanland behöver en stark och skicklig chef med lång erfarenhet av att leda och utveckla polisverksamhet. Det kräver såväl personlig mognad som djupa kunskaper om polisverksamheten. Lena är en sådan person och som tillsammans med alla goda medarbetarkrafter och övriga kompetenta chefer i Västmanland kommer klara det. Jag är mycket glad att kunna anställa Lena Tysk som polisområdeschef i Västmanland.

   Själv har jag under flera år försökt påpeka att den nya polisorganisationen är på väg åt fel håll. När nu någon polisanställd försöker säga ungefär samma sak blir hon hotad, påhoppad och hennes grundlagsskyddade rättigheter om meddelandefrihet ifrågasätts och i samma andetag tillfrågas hon om hon gått till massmedia med detta.

   Något av det värsta jag vet, är när människor som avlönas av skattemedel och avlönas något alldeles oerhört bra, gör ett ordentligt övertramp och sedan lägger på luren när en journalist ringer för att fråga om händelsen, som Lena Tysk gjorde i det här fallet. Jag kan ha full förståelse för att den uppringde inte vill prata men att bara lägga på luren är så oförskämt att det diskvalificerar för alla framtida högavlönade jobb.

   Om inget händer så måste ansvar utkrävas högre upp i leden. Kan Carin Götblad sitta kvar? Hon sitter just nu tyst och still i båten men hon har som Lena Tysks chef ett stort ansvar för att något görs i det här ärendet. Nästa nivå ovanför Götblad utgörs av rikspolischefen Dan Eliasson. Han måste hålla reda på sina kardinaler i påvedömet och om inget händer har han det yttersta ansvaret.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.