Staten kontra invånaren

Av Börje R P Carlsson 2016-11-08

Det här handlar om en ojämlik företeelse som kan reta till vansinne. Det finns regler som styr påminnelseavgifter och förseningsavgifter mellan företag och privatpersoner och mellan företag och företag. Här regleras vilka avgifter som får tas ut och här är det ovanligt att företag tar ut maximalt tillåtet belopp eftersom detta förmodligen skulle ge alltför mycket ”bad will” för företaget.

   När en privatperson får en påminnelse om en missad faktura med en påförd avgift på 60 kronor, svär man lite och betalar in pengarna och förhoppningsvis så är man försiktig så att man inte återigen drar på sig en ny påminnelseavgift.

   Staten däremot har inget gott rykte att slå vakt om utan tar gladligen ut 500 kronor i förseningsavgift om en 10-kronorsskuld missas med en dag. Detta är så horribelt att man undrar hur beslutsfattarna resonerar. Detta är rent ocker där staten utnyttjar sin maktposition mot någons besvärliga situation som uppstått genom ett mänskligt misstag då en avgift missats.

   Förseningsavgifter för trängselskatt drog förra året in flera hundra miljoner kronor till statsverket.

   CSN är nästan lika oblyga och tar 450 kronor för att påminna om en skuld. Denna avgift drog in över fem hundra miljoner kronor till statsverket.

   Detta skall sättas i relation till statens obenägenhet att betala ut olika belopp. Ska du få tillbaka på skatten betalas belopp under 100 kronor inte ur, skall du få stöd från till exempel Jordbruksverket går gränsen vid 1 000 kronor för att något ska betalas ut. Men en trängselavgift på 10 kronor ska bara drivas in och om påstötning krävs läggs 500 kronor på fakturan.

   Jag undrar hur många miljoner staten tjänar på ej utbetalda stöd. Samtidigt som Jordbruksverket inte drar sig för att driva in en fordran på någon tjuga.

   Fordonsskatter för bilar med en årsskatt understigande 4 800 kronor, vilket handlar om de flesta fordonen, är också lite udda för att gynna staten. Ställer du av ett fordon fel dag kan du missa upp till 399 kronor i skatt som inte återbetalas. Samma sak vid påställning. Ställ på fordonen den sista dagen i en månad och du debiteras för hela månaden och denna dag, månadens sista, kan kosta dig upp till 399 kronor.

   Jag undrar hur mycket staten tjänar på alla dessa höga avgifter och ej utbetalda pengar. Det torde röra sig om miljarder som betalas av oftast ärliga människor som försöker göra sitt bästa.

   Samtidigt efterskänker Försäkringskassan 120 miljoner som, kanske inte lika ärliga, människor fått ut genom att luras om olika uppgifter. Är det konstigt att det blir ett politikerförakt när det hela tiden är den någorlunda skötsamme som hela tiden ska stå för fiolerna?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.