Det är dags att sätta stopp

Av Börje R P Carlsson 2016-11-22

Att avsätta Dan Eliasson är en Gudi behaglig gärning men det finns detaljer som stör. Alla människor jag känner får ta konsekvenserna av sina tillkortakommanden och visad oduglighet. När man nått en viss nivå kan man vara hur oduglig som helst och ändå drabbas dessa tjänstemän inte ekonomiskt. Trots att de är avlönade med skattemedel tillåts de köra verk efter verk, myndighet efter myndighet i botten och varje gång sparkas de snett uppåt i lönehänseende.

   Nu är det banne mig dags att säga stopp. Jag vill inte längre vara med och avlöna en oduglig rikspolischef och jag vill inte att en oduglig före detta rikspolischef ska vara Sveriges ansikte utåt i någon FN-befattning där Sveriges anseende sätts på spel.

   Nu är det dags att högt avlönade tjänstemän börjar ta konsekvenserna av sin inskränkthet. Klarar man inte sitt jobb ska man förpassas snett nedåt och förr eller senare hamnar man då på den nivå som kompetensen är anpassad för.

   Ett annat störande moment är alla de regionala chefer och deras bisittare som bara suttit som nickedockor och tillåtit Dan Eliasson leka polischef och köra Sveriges polis i botten. Att tillsätta en ny rikspolischef men låta övriga regionala chefer och deras bisittare vara kvar kommer inte att lända till någon förändring. Ska det bli någon förändring till det bättre så måste alla regionala ja-sägare sparkas snett nedåt tills de hamnar på en därtill lämpad nivå.

   Ett mediokert fotbollslag blir inte bättre för att tränaren byts ut om inte spelstrategi och laguppställning ändras.

   Nu måste statsmakterna ta tag i situationen och lyssna till medborgarna och ge dessa den polis som de vill ha. Medborgarna vill inte ha en polis som finns bara två knapptryckningar bort, de vill inte ens ha en polis som bara finns en knapptryckning bort. De vill ha en närvarande, trygghetsskapande och lyssnande polis. En polis som finns på orten varje dag inte ett par timmar i veckan styrda av kommunavtal eller annat trams.

   Brottsligheten är till över 90 % lokal och utförd av lokala kämpar se då till att polisen blir lokal med lokalkännedom och kännedom om det lokala ”buset”.

   Statsmakterna måste lyssna på poliser och polisfack. Här finns kompetens och kunnande så det blir över. Poliserna av idag måste få en chef som de respekterar och som de kan vara stolt, över inte en chef som ingen kan säga något gott om. Bland de regionala cheferna och deras bisittare finns ingen kan bära upp den kavaj som Carl Persson en gång lämnade efter sig. Det kanske det inte ens finns bland de tjänstgörande poliserna men det finns definitivt de som fyller den mycket bättre än den regionala kadern.

   Om nu statsmakterna anser att det är dags för en kvinna som chef så finns ett antal sådana som är både lämpliga och respekterade. Se nu till att göra om och gör rätt så medborgarna åter får den polis som fanns innan centraliseringar och självgoda chefer förstörde verksamheten.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.