Hej igen Dan Eliasson

Av Börje R P Carlsson 2016-12-01

Nu börjar jag förstå att du inte alls tror på Tomten utan du hade både ord och tankar på det du tänkte göra för att förbättra polisens redovisade resultat. Jag förväntar mig som vanligt inget svar men tar mig friheten att trots det utveckla mina tankar och funderingar.

   De senaste dagarna har polisen varit på tapeten i en allt stridare omfattning och som jag ser det för att förbättra sina siffror. Det stör mig dock lite att du har struntat i brottsbalksbrott och brott av grövre kaliber och i stället inrikta hela polisens uppmärksamhet på det som syns i statistiken. För jag tar för givet att du har visat med hela handen vad du vill att poliserna skall göra.

   Häromdagen gjorde Stockholmspolisen stor sak av att prioritera snatterier där huvudsaken var att förhindra brott innan brott var begånget. Här visar du bara hur lite du tycks förstå av snatteribrott. Snatteri är inget brott innan vara och misstänkt passerat kassan. Att sätta in en stor mängd poliser för att förhindra snatterier verkar vara lika verkningsfullt som att torka sig i ändan innan man varit på toaletten. Men anhopningen av poliser gör nog att antalet snattare som lagförs kommer att öka.

   Halmstadspolisen gjorde stor sak av att jaga fortkörare. Jag förstår tanken bakom för efter att vägarna under nästan två år övergetts så finns hur många statistikpoäng som helst att hämta här. Vad jag däremot har lite svårare med är tillvägagångssättet att stå vid sidan av och se en vettvilling komma farande. För att kunna komma ifatt denne vettvilling måste poliserna köra ännu mycket fortare. Det måste finnas betydligt mer trafiksäkra sätt att hitta dessa poäng.

   Man kan som polisen i något småländskt distrikt gå in för att rapportera alla felbeteenden i trafiken. Här finns massor att hämta som ger enkla poäng i statistiken.

   I Eskilstuna har trafikpolisen (de få som finns kvar) ställt ut mobila fartkameror på de mest frekventa ställena. Inte de ställen där effekten hade gjort mest nytta utan där fotograferandet blir mest effektivt.

   I SVT:s morgonprogram var det igår ett längre inslag med poliser som bevakade att bilister som kör rakt igenom en rondell blinkar höger när de kör ut ur rondellen. Något som troligen uppemot hälften av bilisterna inte gör. Rimligen fanns ett TV-team på plats för att någon informatör hos polisen hade lyckats få dit teamet.

   De senaste dagarna har jag sett mer trafikövervakning på vägarna än vad jag sett under drygt ett och ett halvt år dessförinnan. Men jag förstår tanken att förena nytta med lättja. Näpsa bilisterna och samtidigt få lite välbehövlig statistikuppgång.

   Jag brukar utöver dessa två säkra kort för att höja statistiken nämna ett tredje, att koncentrera sig mot narkotikamissbrukarna och deras förseelser genom eget bruk. Här har jag ännu inte sett någon påtaglig ökning men jag blir inte förvånad om även denna brottslighet tilltar.

   Och simsalabim har Du visat att dina profetior inte bara var munväder utan att strategiskt och genomtänkt påstående.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.