Hej igen Anders Ygeman

Av Börje R P Carlsson 2016-12-06

Jag har upptäckt att ett brev betyder så mycket även om man sällan får svar. Man kan ändå hoppas att någon, Du eller någon i din sfär, läser brevet och kanske rent av finner någon detalj läsvärd. Nu börjar det äntligen hända något inom polisen och den nya organisationen. Det som händer är visserligen till stor del negativt men det måste tydligen bli så att hela polisverksamheten körs i botten innan beslutsfattarna fattar att de måste göra något.

   Ju snabbare det totala sammanbrottet kommer desto snabbare kan man påbörja uppbyggandet och skapandet av en polis värd namnet.

   Dan Eliasson, har hittills varit en katastrof för svensk polis och måste ersättas snarast, helst igår. Rikspolischefen måste vara en person som tänker polisiärt försåvitt inte tjänsten delas upp på en generaldirektör, med administrativt ansvar, som biträds av en polis som får det operativa ansvaret.

   De regionala chefer som tillsattes till den 1 jan 2015 har visat sin oduglighet på exakt samma sätt som rikspolischef Dan Eliasson och samtliga dessa ner till och med de biträdande regionala cheferna måste bytas ut. Det går inte med mindre.

   Dessa regionala chefer och deras bisittare har visat sin oduglighet genom att inte vid något tillfälle försökt påtala att den nya organisationen är omöjlig. I stället har de suttit och applåderat hela det kaos som svensk polis befinner sig i och hävdat att denna organisation är det bästa som hänt svensk polis och trots att ”bara” knappa två år har gått så ser de stora förtjänster med den nya organisationen.

   Tydligast visas de regionala chefernas tillkortakommande i Skåne där en civilist, Annika Stenberg, lyckats att fullständigt pulvrisera en väl fungerande verksamhet. Hon har genom ren och skär inbilskhet skapat en region där inget fungerar. För att ytterligare söndra har hon anställt ”gamla skattmasar” som bollplank till rutinerade kriminalpoliser.

   Malmöpolisen har under många år varit hårt ansträngda av grov kriminalitet men lyckats klara upp många grova brott och hålla brottsligheten stången. Visserligen har de ibland behövt begära hjälp utifrån och, trots att Sverige då hade 21 olika myndigheter, fått denna hjälp. Redan före den 1 januari 2015 hjälptes distrikten åt i betydligt större omfattning än nu trots att en av de stora fördelarna med en myndighet var just möjligheterna att förflytta ”stora härar” dit de behövdes.

   Nationella Operativa Avdelningen (NOA) med Mats Löving i spetsen är så upptagna med att agera insatsstyrka i samband med olika ingripanden att de inte har tid att hjälpa till. Idag tycks många poliser styras av polisbefäl som vid varje ingripande begär hjälp av insatsstyrka.

   Var det verkligen så här det skulle bli? Om det var så här det var tänkt, ja då är väl allt bra. Om det inte var så här det skulle bli varför gör man då inget åt det? Hur djupt måste den polisiära skutan sjunka innan något sker. Skall den få gå till botten med man och allt?

   Hur ska man sedan återställa en fungerande svensk polis? Ska polisen kanske försöka medla mellan banditer, brottslingar och antagonister och låta fartkamerorna och Skatteverket stå för statistiken över uppklarade brott? Kanske är jag lite raljant med det finns mycket oro och allvar bakom dessa rader, som jag hoppas Du tar till dig.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.