Kom och ta för er

Av Börje R P Carlsson 2016-12-07

Har ledningen för polisens region Syd drabbats av ett kollektivt hjärnsläpp? Hur kan en polischef gå ut i tv-nyheter och säga att vardagsbrott, som rån, misshandel och bostadsinbrott har nedprioriterats och inte kommer att utredas?

   Nedanstående fem punkter beskriver syftet med svensk polis, enligt polisledningen:

  1. Vi finns tillgängliga där medborgarna behöver oss.
  2. Vi är EN polis som utvecklar verksamheten och skapar framgång tillsammans.
  3. Vi är proaktiva och flexibla, med förmågan att anpassa verksamheten.
  4. Vi förhindrar brott från att begås.
  5. Vi har förbättrat vårt utredningsresultat.

   Dessa rader kan man läsa på polisens hemsida och alla punkter motsägs i verkligheten. Läs påståendena ett efter ett och fundera på om ni kan hitta en enda punkt av dessa som stämmer eller ens är i närheten av dagens polisverksamhet.

   Nu börjar krisen bli total. Jag skrev för knappa 20 år sedan i Polistidningen att svensk polis, då, börjat överge landsbygden och de mindre orterna. Redan då hade polisen lämnat de mindre orterna och landsbygden och lämnat åt medborgarna att själva vårda och sköta det som polisen borde göra.

   Med den organisation som påbörjades den 1 jan 2015 har nu hela landsändar övergetts av polisen som dessutom har den oerhört dåliga smaken och omdömeslösheten att gå ut i massmedia och framföra till Sveriges undre värld: ”Välkomna! Nu har vi övergett Skåne. Kom och ta för er”.

   Har ledningen för polisens region Syd drabbats av ett kollektivt hjärnsläpp? Hur kan en polischef gå ut i tv-nyheter och säga att vardagsbrott, som rån, misshandel, bostadsinbrott har nedprioriterats och kommer inte att utredas. Han sa det också utan att skammens rodnad fläckade hans kinder. Var kom denna inskränkta polis ifrån? Var det hans ord eller var han bara en målvakt för en regional ledning som ofta visat sitt tillkortakommande?

   Har han aldrig träffat ett rånoffer, ett misshandelsoffer eller en människa som kränkts i sitt innersta genom att en tjuv rotat igenom deras mest personliga föremål och kanske stulit de mest känslomässigt värdefulla föremålen?

   Han borde förstå att det är vardagsbrotten som känslomässigt gör mest ont i själen för kanske flest människor. Om medlemmar i den undre världen håller på och skjuter ihjäl varandra så ska det naturligtvis klaras upp men definitivt inte på den skötsamme medborgarens bekostnad.

   Jag tror inte att någon kommer att få uppleva varken en ursäkt eller förklaring till detta vansinniga yttrande och inte heller kommer någon att få stå till svars för det. Idag har det blivit så att om man bara nått tillräckligt högt i hierarkin avkrävs inget ansvar varken från den felande eller från överordnade chefer.

   Polisen måste ta tillbaka övergivna landområden med tillhörande mindre orter och visa medborgarna den respekt som medborgarna har rätt att få. Medborgarna på landet eller småorter betalar också skatt och får inte överges av polisen.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.