Hög tid för resningsinstitut

Av Ricard A R Nilsson 2016-12-30

Den livstidsdömde Kaj Linna har beviljats resning och kan efter 12 år i fängelse bli fri. Bara tanken på att sitta oskyldigt inlåst i över ett decennium får mig att rysa. Det går inte ens att föreställa sig vad han har tvingats genomlida.

   Jag är inte på något sätt oskyldig till det brott som mitt livstidsstraff grundar sig på. Men mina 17 år i fängelse har ändå inneburit mycket irritation och ilska över ett dåligt fungerande kriminalvårdssystem. Mest av allt har dock mitt hjärta fyllts av saknad efter alla mina nära och kära. Alla de känslor som fyllt mig under dessa år har ändå accepterats av mig, jag är ju som sagt skyldig.

   Kaj Linna har fått resning och kommer sannolikt frias. Att ha avtjänat över 12 år i fängelse måste mångdubbla alla känslor av ilska och irritation som jag har upplevt. Det går inte ens att föreställa sig vad han har tvingats genomlida.

   En stor eloge måste gå ut till Dagens Nyheter och journalist Stefan Lisinskis oförtröttliga granskning av Kaj Linnas fall. Även alla advokater som har engagerat sig genom åren, inte minst nuvarande ombudet Thomas Magnusson, förtjänar att omnämnas. Likaså ska utredarna Jan Olsson och Peter Karlsson hyllas. Jag är glad att det finns engagerade människor som kan rätta till statens fel.

   Detta är tredje gången på knappt 20 år som en livstidsdömd får resning. Därtill har ett stort antal andra dömda friats efter att Högsta domstolen gett dem en andra chans. Det har länge pratats om införandet av någon form av resningsinstitut som ska göra det lättare att få en ny prövning. Dags för makthavarna i Stockholm att ta itu med detta. Jag är personligen övertygad om att det finns minst ett par ytterligare livstidsdömda som är oskyldiga. Ändra reglerna så att även dessa personer får en ny chans till rättvisa.

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt artonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.