En desperat polischefs PR-trick

Av Börje R P Carlsson 2017-01-25

Högsta polischefen i Region Mitt, Carin Götblad, brukar bara framträda i positiva sammanhang. Så fort det handlar om någon seriös eller allvarlig kritik kör hon huvudet i sanden och tror sig bli osynlig. Men nu framträdde Götblad i Aftonbladet i går och hävdade att polisens Region Mitt låg i framkant. Vad kan det vara som ska kunna uppfattas positivt i den regionen, som vad gäller uppklarade brott visat upp de sämsta siffrorna i landet?

  I Aftonbladet läser jag:

Hon möter oss i sitt arbetsrum, ett hörnkontor med panoramafönster och utsikt mot domkyrkan. ”Region Mitt ligger i framkant”, förklarar hon och berättar om det regionen kallar ”modellen i Region Mitt”.
Under 2015 rekryterades 15 personer till en specialistgrupp med fokus på utredning av IT-baserade sexualbrott mot barn i polisregion Mitt. 

   Nu börjar jag bli riktigt intresserad för om Region Mitt ligger i framkant har jag missat något väsentligt.

   Carin Götblad säger att de kraftsamlar för att reda upp fler brott. Vilken tur, tänker jag, för det måste vara enklare att reda upp fler brott eftersom det knappast går att reda upp färre. I varje fall inte ekonomiska brott, eftersom de inte lyckats reda ut ett enda ekonomiskt brott under 2016 i den regionen.

   Jag läser vidare i Aftonbladets artikel:

Gruppen har funnits i snart ett år och nu börjar resultat synas. Under 2016 gjorde man 62 tillslag, en ökning från 20 år 2015. Och antal beslagspunkter, det vill säga beslagtagna digitala enheter, ökade från 115 till 967.

   Nu börjar jag bli fascinerad, för om resultaten skall räknas genom antalet beslagspunkter så har nog Carin Götblad missat något viktigt. Om man till exempel beslagtar 300 små USB-minnen så utgör de 300 beslag, oavsett om de innehåller något som helst av bevisvärde eller inte.

   Men framförallt – varför syns inte allt detta jobb som utredarna gör i statistiken för utredda och lagförda brott? Region Mitts statistik är nämligen förödande. Tittar man på de olika polisregionerna månad för månad under hösten 2016, så har Region Mitt rasat mest, vad gäller antalet utredda brott som kunnat lämnas över till åklagare. Under september var raset 20% i jämförelse med september 2015. I oktober 17%, i november 20% och i december hela 69%!

   Men eftersom rikspolischefen Dan Eliasson och minister Ygeman tydligen nöjer sig med något enda litet positivt i en region bestämmer jag mig för att försöka hitta det eventuellt positiva i Region Mitt.

   Jag vet inte vad de brott som Region Mitt ligger i framkant på har bokförts i statistiken, så jag får väl ta det från början:

  • Våldsbrott som har utretts har från 2011 till 2015 minskat med 35% och från 2015 till 2016 minskat med ytterligare 4% så här kan väl knappast framkantsbrotten ligga.
  • Övriga brott mot person som har utretts har faktiskt ökat från 2011 till 2015 men sista året rasat med 28%. Här finns troligen inte heller framkantsbrotten.
  • Övriga brottsbalksbrott har minskat med cirka 15% mellan åren 2011 och 2015 för att sista året ha rasat med 13%, så här kan knappast heller framkantsbrotten finnas.
  • Övriga utredda specialstraffrättsbrott har från 2011 till 2015 minskat med cirka 21% men sista året ökat med 3%. Visserligen från förhållandevis låg nivå men det måsta väl vara här alla framkantsbrotten har registrerats – eller?

   Kanske Götblad kan ge besked på detta och kanske då också tipsa övriga regioner hur man kan få ner de utredda ekonomiska brotten till 0. Inte ett enda ekonomiskt brott i Region Mitt, tolkar jag som ett strålande polisarbete. Kan det möjligen vara ett resultat av ett fantastiskt brottsförebyggande arbetet? Eller har möjligen polisen i Region Mitt legaliserat ekonomisk brottslighet?

   Slutresultat för Region Mitt, som säger sig ligga i framkant, är således minus 23% mellan år 2015 och 2016. Räknat på tiden 2011 till 2016 är minskningen närmre 30%.

   Vad finns nu kvar att lyfta fram som något positivt? Tja man får väl göra som Dan Eliasson och Ygeman. Man får glädjas åt den positiva siffran 3% även om den vuxit fram ur en nästan historiskt låg siffra och drunknar i den totala nedgången på 23% sista året.

   Undrar vad som kommer härnäst? Kanske siffran noll (0) avseende ekonomiska brott i Region Mitt, kan vändas som tecken på något positivt. Tänk vilken procentsats som skulle kunna skapas om man så bara utreder ett enda ekonomiskt brott. Från 0 till 1! Här duger vilken procentsats som helst för att visa ökningen. Det skulle kunna lyfta hela Region Mitt.

   Aftonbladet och Svenska Dagbladet har tillsammans grävt i härvan av barnpornografibrott. Vilket resulterat i ett antal väsentliga artiklar, som satt ljuset på den här verksamheten. Men här hamnade Aftonbladet fel. Eller i klarspråk, här gick man på ännu ett av Carin Götblads PR-trick. Hon fick därmed till en positiv artikel om polisarbetet i den region hon basar över. Något hon var i desperat behov av nu, efter att katastrofsiffrorna vad gäller uppklarade brott i hennes region blivit offentliga. Siffror som visar att just polisens Region Mitt visat sämst resultat av polisens samtliga regioner.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.