Den mest avskyvärda dödssynden

Av Börje R P Carlsson 2017-01-30

Tänk att det ska vara så svårt för många rika människor att vara måttfulla och inte hemfalla åt girighet. Girighet är kanske den mest avskyvärda av dödssynderna. Detta eftersom den oftast kombineras med en eller flera av de övriga dödssynderna. Girighet innebär ofta ett överdrivet samlande av pengar eller surrogat för pengar där medlen för samlandet oftast inte tar någon hänsyn till varifrån eller hur de hämtats.

   Girigheten kombineras oftast med högmod, avund och lättja (mina slutsatser). Dessutom går girigheten oftast ut över medmänniskorna som blir lidande av den giriges roffande begär.

   Girigheten är roten till mycket ont och girigheten genomsyrar stora delar av dagens samhälle. Oftast är det de riktigt förmögna som är mest giriga och med girigheten följer en förflackning av lagar och normer. Korruption, mutor och bestickning är inget ovanligt.

   Rena skattekonstruktioner med olika lönemedel för att helt slippa skatt följer och trots att de flesta av dessa förmögna utnyttjat sociala förmåner är de inte alls villiga att vara med och bekosta vad dessa förmåner kostar.

   I tidningar kan man läsa om en anhållen generaldirektör samt medhjälpare som är misstänkta för olika typer av ekobrott. Kommer säkert att få mångmiljonpensioner om de avskedas.

   Man kan läsa om en generaldirektör på Skatteverket som får sitta kvar med sin höga lön trots att han betett sig rent brottsligt och försökt varna skattesmitare.

   Det går att läsa hur en svensk konsul instruerar skattesmitare med vad de skall säga till Skattemyndigheten för att slippa skatta för svarta undangömda pengar.

   En före detta finansminister förhörs som misstänkt för mutbrott.

   En miljardär är misstänkt för mutbrott.

   9 000 förmögna svenskar blev ännu mer förmögna genom att de helt plötsligt fick ”ärva” olika miljonbelopp i olika skatteparadis. De fattigaste av dessa girigbukar har miljonförmögenheter och årsinkomster på många miljoner.

   Det går att läsa om förmyndare som tillskansar sig sin huvudmans förmögenhet för att huvudmännen inte skall missköta sin ekonomi. Här växer nästa generation av girigbukar fram.

   Ibland saknar man den gamla påföljden vanfrejd (förlust av medborgerligt förtroende) som oftast var kombinerad med fängelse. Vanfrejd innebar att man gick miste om alla de medborgerliga rättigheter en skötsam människa har.

   Dessutom konfiskerades mestadels förmögenhet och tillgångar eftersom den som satt i fängelse inte skulle ha några tillgångar. Tillgångarna auktionerades ut och de inbringade pengarna tillföll staten. Det här är en påföljd som nog skulle mana dessa girigbukar till eftertanke.

   Det finns en sak med dessa giriga människor som är intressant. Vad är deras drivkraft? Blir de lyckligare, mättare, friskare, vackrare eller har de fått utfästelser om evigt liv?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.