Isolera USA

Av Börje R P Carlsson 2017-02-02

När ”världens största demokrati och framtidsland, USA”, tillsätter Donald Trump som president, blir i varje fall jag orolig trots att han har 49% av de amerikanska väljarna bakom sig. Han har således 51% av väljarna emot sig men genom det amerikanska valsystemet blir han president. Jag hade inte blivit mindre orolig om han fått 90% av väljarnas röster för det är inte väljarna som oroar mig utan deras val.

   Amerika har lite drygt 318 miljoner invånare. Av dessa är 231 miljoner röstberättigade och i valet fick Trump 59 miljoner röster. Alltså har han fått cirka 25% av de röstberättigades röster. Han har således inget starkt stöd för sin politik utan blir president genom ett något udda system med elektorsröster.

   Han synes vara en obalanserad man med humörsvängningar som gränsar till det okontrollerbara och uttalanden som saknar allt förnuft. Redan innan han tillträtt sin tjänst kom han med ett utspel som kan sätta hela Mellanöstern i brand genom att avisera en flytt av den amerikanska ambassaden till Jerusalem.

   När han på mindre än en vecka lyckas skapa kaos på världens flygplatser, få människor att tappa sin framtidstro och skapa en känsla av vanmakt för resten av världen är det väl dags att övriga världen säger ifrån. Han säger upp handelsavtal, han bojkottar miljööverenskommelser och bygger en mur mot Mexiko. Han borde i konsekvensens namn få murar resta runt resten av Amerika. Fiktiva murar som övriga världen skapar genom att isolera USA.

   Efter en dryg vecka som president sparkar han sin justitieminister och tillåter att en av sina närmaste män, den ekonomiska talesperson Stephen Moore, framföra att ”om Kina inte gillar det, då kan de dra åt helvete” (nytt diplomatiskt språkbruk?). Kina svarar att ett krig med USA är teoretiskt möjligt och jag blir allvarligt oroad över den begåvningsreserv som nu tycks styra USA.

   Trump har en presstalesman i klass med Bagdad-Bob som kommer med alternativa sanningar om struntsaker som egentligen inte ens behöver kommenteras. Hur ska det gå med viktigare uppgifter där sanningen är ett grundläggande krav. Dessa uttalande vittnar om att Trump smittar.

   Med den takt som Trump och hans närmaste män agerar är risken för ett tredje och totalt förgörande världskrig överhängande. Sans och förnuft tycks vara något helt främmande för den amerikanska regering som håller på att bildas.

   Därför anser jag att världen måste agera nu innan det är för sent. Den som inte inser faran med att en obalanserad och kolerisk man är överbefälhavare för världens största militära makt är nog väldigt trångsynt. Trump är det största hotet mot världsfreden sedan 1939.

   Jag föreslår att vi i övriga världen bojkottar allt som är amerikanskt och isolerar Amerika på samma sätt som Sydafrika en gång i tiden isolerades. Jag är övertygad om att de flesta av världens länder och dess medborgare inser vikten av en kampanj ”Isolera USA”.

   När amerikanerna vaknar till en isolerad värld förstår de nog att det är dags att skicka några män i vita rockar och hämta presidenten och dennes närmaste och låsa in dessa där de inte kan åstadkomma någon skada. Jo, jag vet att detta skulle kunna innebära vissa kostnader, under den period som bojkotten varar, men en värld i brand kostar väldigt mycket mer.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.