Börje Carlsson

Isolera USA

När ”världens största demokrati och framtidsland, USA”, tillsätter Donald Trump som president, blir i varje fall jag orolig trots att han har 49% av de amerikanska väljarna bakom sig. Han har således 51% av väljarna emot sig men genom det amerikanska valsystemet blir han president. Jag hade inte blivit mindre orolig om han fått 90% av väljarnas röster för det är inte väljarna som oroar mig utan deras val.

   Amerika har lite drygt 318 miljoner invånare. Av dessa är 231 miljoner röstberättigade och i valet fick Trump 59 miljoner röster. Alltså har han fått cirka 25% av de röstberättigades röster. Han har således inget starkt stöd för sin politik utan blir president genom ett något udda system med elektorsröster.

   Han synes vara en obalanserad man med humörsvängningar som gränsar till det okontrollerbara och uttalanden som saknar allt förnuft. Redan innan han tillträtt sin tjänst kom han med ett utspel som kan sätta hela Mellanöstern i brand genom att avisera en flytt av den amerikanska ambassaden till Jerusalem.

   När han på mindre än en vecka lyckas skapa kaos på världens flygplatser, få människor att tappa sin framtidstro och skapa en känsla av vanmakt för resten av världen är det väl dags att övriga världen säger ifrån. Han säger upp handelsavtal, han bojkottar miljööverenskommelser och bygger en mur mot Mexiko. Han borde i konsekvensens namn få murar resta runt resten av Amerika. Fiktiva murar som övriga världen skapar genom att isolera USA.

   Efter en dryg vecka som president sparkar han sin justitieminister och tillåter att en av sina närmaste män, den ekonomiska talesperson Stephen Moore, framföra att ”om Kina inte gillar det, då kan de dra åt helvete” (nytt diplomatiskt språkbruk?). Kina svarar att ett krig med USA är teoretiskt möjligt och jag blir allvarligt oroad över den begåvningsreserv som nu tycks styra USA.

   Trump har en presstalesman i klass med Bagdad-Bob som kommer med alternativa sanningar om struntsaker som egentligen inte ens behöver kommenteras. Hur ska det gå med viktigare uppgifter där sanningen är ett grundläggande krav. Dessa uttalande vittnar om att Trump smittar.

   Med den takt som Trump och hans närmaste män agerar är risken för ett tredje och totalt förgörande världskrig överhängande. Sans och förnuft tycks vara något helt främmande för den amerikanska regering som håller på att bildas.

   Därför anser jag att världen måste agera nu innan det är för sent. Den som inte inser faran med att en obalanserad och kolerisk man är överbefälhavare för världens största militära makt är nog väldigt trångsynt. Trump är det största hotet mot världsfreden sedan 1939.

   Jag föreslår att vi i övriga världen bojkottar allt som är amerikanskt och isolerar Amerika på samma sätt som Sydafrika en gång i tiden isolerades. Jag är övertygad om att de flesta av världens länder och dess medborgare inser vikten av en kampanj ”Isolera USA”.

   När amerikanerna vaknar till en isolerad värld förstår de nog att det är dags att skicka några män i vita rockar och hämta presidenten och dennes närmaste och låsa in dessa där de inte kan åstadkomma någon skada. Jo, jag vet att detta skulle kunna innebära vissa kostnader, under den period som bojkotten varar, men en värld i brand kostar väldigt mycket mer.

 

   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Framöver är det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar.

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.
 • Lasse Helgesson

  Man kan ju fundera på vad som skulle hända om Sverige bestämde sig för att driva frågan om att isolera USA i FN eller i EU. Personligen tror jag att risken är stor att de svenska representanterna i dessa församlingar själva skulle bli ganska isolerade och hänvisade att sitta med sina skämskuddar tills de kom på bättre tankar.

  Sen kan man ju fundera en stund på hur vi skulle klara oss utan amerikansk högteknologi. De flesta använder ju datorer med operativsystem från Apple eller Microsoft. Men det är klart att vi som använder oss av Linux skulle ju kunna fortsätta att använda våra datorer ändå.

  Men när det kommer till hårdvaran så blir det ju knepigare, processorn i min dator är utvecklad i USA och jag tror att sannolikheten för att processorn i artikelförfattarens dator också kommer från USA är stor.

  Det är möjligt att jag har otur när jag tänker, men jag försöker i alla fall tänka efter innan jag skriver.

  • KinaRolf

   Jag tror personligen att försöka ”isolera” någon, må det vara USA, Kina, Iran eller Nordkorea, helt enkelt år kontraproduktivt. Det är mycket bättre att arbeta på att integrera och utveckla. USA´s politiska och administrativa system skapades under helt andra förutsättningar, och är idag primitivt och fungerar mycket dåligt. Nu kanske vi kan få se ändringar. Det gäller även det svenska systemet. Kina har varit en föregångare, Kina skapades ur krig (Warring States, Qing dynastin), har gått igenom många stadier och består idag av ett stort antal ”nationer” som behåller och bevarar sin starka nationalism och egna system inom ett accepterat ramverks av samverkan, tolerans och respekt. Det fungerar, och har lett till den positiva utvecklingen av landet.

 • Leif Öhrqvist

  Var försiktig med krigsförklaringar mot världens ledande nation oberoende var man nu tycker om dess president. Han är folkvald efter ett valsystem som Amerika har haft sen dess nation blev till. Allt slår tillbaka mot ”krigshetsare”

 • KinaRolf

  Tillåt mig att för fram en avvikande åsikt, en starkt avvikande åsikt. Att ”isolera” någon har aldrig fungerat, det får motsatt effekt. Försöken att isolera SD ät ett lokalt exempel, det sägs att SD nu har 80% stöd i väsentliga sakfrågor. USA har sedan 40 talet försökt att isolera och kontrollera Kina, resultatet det motsatta. Kina är nu världsledande i de flesta väsentliga frågor, trots idog falsk nyhetsförmedling, desinformation och smutskastning från USA lojala media. Trump var det bästa alternativet av två dåliga, men han är inte en finansierad marionett, vilket de flesta presidenter har varit i modern tid. Trump har faktiskt ett otroligt starkt stöd för sina åtgärder, senast mellan 66% till 75% (beroende på vilken poll man skall tro på) stöd för åtgärder att filtrera ut terrorister som gömmer sig bland legala immigranter från muslimska länder. Trump går också förbi ett allt mer ickevald politiserad media som själva vill driva sin egen politik, inget media filter. Icke valda byråkrater som också vill driva politik sätts på plats eller avskedas. Medan de flesta USA presidenter i modern tid har varit styrda av sin finansiering, är Trump en erfaren oberoende pragmatiker. Kinas Silkroad projekt kommer att förändra världen, USA, 4% av världen, kommer att vara en medspelare av betydelse, men inte längre både spelare och domare och kommer inte att kunna kontrollera spelet. En värld i brand är vad vi har nu, driver av USA. Afrika, Mellanöstern, flyktingströmmarna osv. Allt resultatet av USA politiken. USA ville bli ”arkitekten” av framtidens värld (Pentagon tal 1996). Allt man har åstadkommit är en misslyckad sönderfallande kopia av forna ambitioner av världshärskare, Romarna, Tibetanerna, Mongolerna, Ryssarna, Svenskarna (Stormaktstiden), Hitler och Stalin. Vi kan bara hoppas att sönderfallet av den amerikanskt styrda världsordningen blir fredlig, och om inte, krigen kommer att utspelas på USA´s eget territorium, och vem skall dränera det svenska träsket.

 • Dan Hällgren

  Avsluta den diplomatiska kontakten och enbart ha ett konsulat på tjänstemannanivå har en bättre effekt på sikt. Inga internationella avtal med USA så länge Trump är President.
  Samt det sista som tar bäst för Trump personligen. Bojkotta deras affärsimperium fullt ut eftersom detta slår mot familjens privata förmögenhet samt gör klart för dom att deras anläggningar kommer att bojkottas oavsett vem som äger dessa i framtiden.