Hade ett liv kunnat räddas?

Av Dick Sundevall 2017-02-16

Arbogafallet är återigen högaktuellt genom att ytterligare personer nu har anhållits. Det är ett familjedrama av ett slag som vi sällan ser i Sverige. Nu handlar det om maken som hittades död i grunt vatten och där polisen kom fram till att det var en drunkningsolycka. Medan ett försäkringsbolag ifrågasatte det på goda grunder.

   Den otäcka fråga som inställer sig, är om mordet på pappan och mordförsöket på mamman hade kunnat undvikas med en bättre polisutredning avseende hur maken dog?

   Men kan anställda på ett försäkringsbolag vara bättre än polisen på att utreda om något är en olyckshändelse eller ett mord? Svar ja. På de stora försäkringsbolagen finns idag anställda som har varit kriminalpoliser. Ofta mycket skickliga sådana som har utrett massor av brott. Och som har kontakter inom polisen som kan förse dem med information, lite vid sidan av.

   Men vad försäkringsbolagets folk kom fram till och meddelade berörda polischefer, resulterade inte i någonting. Utan det var först när pappan mördades och mamman blev utsatt för ett mordförsök, som man började titta närmare på makens död.

   Utan att veta hur den här bisarra historien slutar i domstolarna, är det allt för mycket som tyder på att pappan sannolikhet hade varit i livet idag om utredningen av makens död hade hanterats bättre. Därtill hade inte mamman varit svårt skadad såväl fysiskt som psykiskt.

   Naturligtvis är det en del mord som inte resulterar i att någon blir dömd. Finns det inga naturliga kontakter mellan den mördade och gärningsmannen, inga tekniska bevis värda namnet, och en gärningsman som inte berättar för någon vad han gjort – så kan det vara svårt på gränsen till omöjligt att utreda ett sånt mord.

   Men än värre är det med mord som inte leder till någon mordutredning. Då börjar vi närma oss ”det perfekta brottet”. Erfarna mordutredare och rättsläkare jag pratat med tror att det handlar om 10-15 fall varje år. Det här fallet med maken som ”drunknade” kunde ha blivit en av dessa. Finns det inget uppenbart motiv och det mesta tyder på att det handlat om en olyckshändelse eller självmord, så kan det naturligtvis bli så.

   Poliser är människor och människor är inte felfria. På en mindre ort kan det därtill vara så att poliserna som utreder ett tänkbart mord aldrig utrett ett mord tidigare. Men – i det här fallet fanns det ett uppenbart motiv. Livförsäkringar som skulle kunnat falla ut med många miljoner om maken dog i en olycka eller liknande. Försäkringar som var tecknade av hustrun en kort tid före makens död och där hon var förmånstagare. Därtill var han en god simmare som alltså skulle ha drunknat på grunt vatten i en insjö. Så frågan är – kunde mordet på pappan och mordförsöket på mamman ha undvikits?

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.