Vart är vårt samhälle på väg?

Av Börje R P Carlsson 2017-02-17

Vi håller på att skapa ett samhälle där den personliga kontakten människor emellan skall elimineras så långt det går. Poliserna skall få kameror som känner igen ansikten, som kan läsa av registreringsnummer och kan registrera olika brott och omedelbart se till att rätt åtgärder blir vidtagna. Ser framför mig ett framtida samhälle som löst många problem men kanske fått en del nya?

   Datorerna analyserar, via kamerorna, alla förbipasserande och om en efterlyst kommer kan kameran förses med en håv som håvar in den misstänkte. Passerande bilars registreringsskyltar kan omedelbart analyseras. Är fordonet skattat? Om ej, sänd en böteslapp till bilägaren. Försäkrat? Om ej, en böteslapp till bilägaren. Besiktigat? Om ej, en böteslapp till bilägaren.

   Ta alla fartkameror, här kan jag inte se behov av en enda polis. Visserligen sitter det poliser både här och var när det utreds vem som kört den fotograferade fortkörande bilen. Om jag förstått saken rätt så är även här, precis som i övrig utredningsverksamhet, utredningsresultatet mediokert trots att utredande poliser både har registreringsnummer och fotografi på den grova brottslingen. Här görs kontroller som kan skötas av datorer. Ta kortet på den fortkörande bilen, skicka fotografi och inbetalningskort till bilägaren. Med stor sannolikhet kommer många att betala sina böter. Förmodligen kommer det statistiska utredningsresultatet att bli bättre än i dag och Dan Eliasson får äntligen något att yvas över.

   Hemtjänsten kommer att förse sina brukare med kameror och annan teknisk utrustning för en dygnetruntövervakning som larmar om vissa prefix inte uppnås. Här kan man nattetid kolla sömnen, om den sovande rör sig med jämna mellanrum, hjärtverksamhet, att brukare går på toaletten när det behövs, eller går upp på morgonen och äter upp sin mat osv.

   Här finns kameror i alla vrår, rörelsedetektorer, mattor med tryckavkännare där man kan se om brukaren går som han/hon ska, om vikten hålls och om blodtrycket förändras när han/hon börjar röra sig, att brukaren inte haltar eller ramlar. En dator kan hålla koll på oändligt många brukare som därigenom inte kommer att behöva störas i tid och otid av hemtjänstpersonal som i sin tur inte behöver lyssna på brukarens prat om sjukdomar och om väder.

   Den tekniska utrustningen kommer att effektivisera polis och hemtjänst, ja hela samhället. Vi kommer inte att behöva gå ut, utan allt kan ske hemifrån. Maten beställs via nätet och levereras av en drönare. Vi kommer att kunna koppla in oss på datorn och få en medicinsk analys varefter medicin levereras av en annan drönare. De allmänna valen kommer att kunna ske via datorn och när man röstar första gången kan man kryssa i att detta val gäller tills vidare så när nästa val sker om fyra år gäller mitt val om jag inte dessförinnan meddelat en förändring.

   Med detta samhälle kommer förmodligen de flesta brotten att elimineras. Så fort någon vistas ut kommer någon kamera att ingripa. Den största svårigheten blir att fixa till sexet människor emellan men det går säkert att lösa med hjälp av internetuppkopplade dockor med tryckavkännare lite här och där. Vilket drömsamhälle. Jag kan knappast bärga mig…

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.