Rasistiska troll gick igång

Av Dick Sundevall 2017-03-09

Under de senaste veckorna har jag skrivit två kritiska artiklar om polisen Peter Springare och även ett och annat om Trump. Gör man det så går trollen igång. Eftersom de i många fall tidigare har skrivit rasistiska kommentarer på Para§rafs Fb-sida och därmed blivit spärrade, mejlar de nu direkt till mig. Brukar inte bry mig men nu blev det så många mejl att det blev intressant.

   Av mejlen kan jag utläsa att trollen uppenbarligen blev mest provocerade av att jag räknat ut att 99,9 procent av landets första och andra generations invandrare inte sitter inlåsta i fängelser, häkten eller på ungdomshem. Så fick det helt enkelt inte vara.

   Än mer provocerade blev de av att inte kunna motbevisa det. Ingen har i sina vildaste påståenden ens kunnat komma ner till 99,8 procent. Att jag därtill kunde påvisa att Peter Springare möjligen hade kommit i kontakt med två procent av Örebros invandrare det senaste året, blev de också väldigt störda av.

   Till saken hör att Peter Springare själv, i sitt svar på min första artikel, inte har ifrågasatt mina uträkningar.

   Många av trollen stämplar mig i sina mejl som ”vänster” eller ”vänsterextremist”. En av dem som menade att vad jag skrev var typiskt för vänstern, hade hakat upp sig på något jag skrev om Trump. Jag svarade honom att Carl Bildt hade tagit i än mer om Trump dagen därpå och att Bildt väl knappast hörde hemma inom den politiska vänstern.

   Han svarade att Bildt utgjorde en del av ”den marxistiska vänsterliberalismen”. Bortsett från att ingen del av liberalismen är marxistisk så började jag därmed ana vad som var ”vänster” för de här öppet rasistiska eller smygrasistiska trollen. Andra använde Sverigedemokraternas förklenande uttryck ”sjuklövern” för m, kd, l, c, mp, s och v. Alltså samtliga från Vänsterpartiet till och med Moderaterna.

   Ok, jag erkänner. Jag är definitivt vänster om alla dessa demokratiska riksdagspartier, som tillsammans har stöd från drygt 80 procent av svenska folket, är ”vänster”.

   Men vad står då ”Vänsterextremist” för hos de här trollen? Flera av dem hade samma klara och tydliga uppfattning om det: För man fram ett plakat eller banderoll med texter som, Inga fascister på våra gator, eller Inga rasister på våra gator, då är man en vänsterextremist. Är man alltså för demokrati och mot fascism så är man vänsterextremist.

   Jag erkänner igen. Jag är helt klart en ”vänsterextremist” eftersom jag är mot fascism och för demokrati. Och kära troll, det är värre än så. Jag är stolt över att bli benämnd ”vänsterextremist” med den tolkning av ordet som ni har.

   Nämnas bör att han som hade tagit med sig parollen Inga fascister på våra gator, till SD:s möte i Örebro och som Peter Springare lyckades få nedriven, satt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Örebro. Alltså en typisk ”vänsterextremist”. Att det inte i Miljöpartiets program finns minsta lilla positiva ord om socialism eller marxism och att mp alltså är ett borgerligt vänsterparti, är naturligtvis inget att bry sig om.

   En del av trollen som mejlade mig var noga med att  understryka att de inte var Sverigedemokrater, efter att de hade fört fram ett helt gäng rasistiska påståenden blandat med typiska sd-argument. Några av dem trodde jag faktiskt, efter att de förklarade sig närmare i stil med vad en av dem avslutade sitt mejl med:

”Nu ska du inte tro att jag är Sverigedemokrat. Jag vill inte ha nåt att göra med dom där jude-älskarna”.

  Ett annat troll hänvisar till en text av en före detta barnskådespelare som anser att Löfven och Reinfeldt ska dömas i domstol för något som är minst sagt oklart. Och sedan skriver han:

”Tänk om SD hade en partiledare med ett uns av det civilkurage som X uppvisar. Istället för Jimmie Åkesson – som suger upp svenska folkets opinion och makulerar den till förmån för sitt personliga inträde i etablissemangets värmestuga..!”

   Uppenbarligen är det lite körigt ute på den där mörkblåbruna kanten. Ska man ha uppfattningen att ”massinvandringen” av muslimer kommer att innebära att muslimer tar över Sverige? Och alltså därmed gilla Sverigedemokraterna. Eller ska man i första hand rikta sitt hat mot ”den judiska världskonspirationen” – och därmed inte alls gilla SD? Knepig fråga det där tydligen.

   I veckan som gick kom det fram att Sverige har den högsta sysselsättningsgraden av alla EU-länder. Över 82 procent. En statistiker blev utfrågad av hur det kunde komma sig, och svarade:

– Det beror på att det invandrat många vuxna arbetsföra kvinnor och män som har börjat arbeta här.

   Tror att det finns ytterligare en förklaring utifrån mina erfarenheter: Många invandrare tycks ha uppfattningen att man skaffar sig jobb medan alltför många infödda svenskar tycks tro att man får jobb.

   Ursäkta min utvikning. Tillbaka till trollen. Många av dem har i sina mejl pekat ut specifika invandrargrupper som oerhört brottsbenägna. Dock utan att kunna belägga det. Så låt mig hjälpa till. Om man letar efter en speciellt brottsbenägen grupp så finner man den bland förtroendevalda Sverigedemokrater. Närmare bestämt bland de som placerats högt upp på listorna till senaste riksdagsvalet – Sverigedemokraternas 47 riksdagsmän. Av dessa är det 15 procent som redan dömts eller på goda grunder kommer att dömas för brott i år.

   Alltså 15 procent! Det handlar om grovt bokföringsbrott, skattesmitning, förtal, misshandel, stöld, våld mot tjänsteman och narkotikabrott. Hur mycket ni troll än försöker vrida till statistik och påståenden från de mest udda sajter, så kommer ni aldrig att hitta någon invandrargrupp som kommer upp i 15 procent.

   Det är tur för dessa SD-riksdagsmän att Sverigedemokraternas kriminalpolitik inte fått genomslag, för då hade de dömts betydligt hårdare för sina brott.

   Väldigt många av trollen har mejlat mig om hur mycket traditionella medier ljuger och döljer. Samtidigt som de påstår sig ha fått reda på vad som är SANT genom Avpixlat och liknande stolliga sajter (de skriver ofta ”sant” med stora bokstäver). Likaså anser de att stora internationellt erkänt seriösa medier som CNN och New York Times, ljuger och döljer när de påvisar att vad Trump sagt eller twittrat i olika sammanhang – helt enkelt inte är sant.

   Om man nu anser att lokaltidningen och därtill Sveriges radio, Sveriges Television, DN, Svenska Dagbladet, CNN och New York Times etcetera, avsiktligt förvanskar, ljuger och döljer mest hela tiden – så kan man få hjälp med sånt.

   Det finns nämligen en medicinsk diagnos för det här. Det är en psykisk åkomma som benämns vanföreställningar. Och eftersom Sverige är ett betydligt bättre och mer välordnat land än vad ni troll framställer det som, så kan man få hjälp av professionella psykologer, psykiatriker och terapeuter med sina vanföreställningar. Med tiden kan man därmed förhoppningsvis landa i att man kan se sig om med friskare ögon – och inte minst med mindre rädsla för vad som kan tyckas vara lite ovant och främmande.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.