Lyxmat och knark i fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2017-04-18

Medierna rapporter om hur lyxig maten är i fängelse. Ibland hävdas att knarket flödar. Här går jag igenom några påståenden och beskriver hur det är.

   Myterna om anstaltslivet är många. Regelbundet läser jag en tidning eller ser på ett nyhetsinslag där någon påstår sig veta hur det är att sitta i fängelse. Oftast har personen ifråga aldrig satt sin fot innanför taggtråden, något som ger upphov till många myter. Här ska jag berätta om verkligheten och då även skjuta några av de vanligaste myterna i sank.

   Påstående: Det råder svängdörrar på svenska anstalter, alla fångar får permissioner och är mer ute än inne under sina straff.

   Alla fångar har rätt att ansöka om utevistelser, men det innebär inte att de beviljas. Faktum är att reglerna kring permissioner är mycket strikta och avslagen är otaliga. Dessutom är det många som inte får gå ut ensamma, ofta förekommer någon form av bevakning genom att personal följer med. Av de som beviljas permissioner, är det väldigt få som missköter sig, mindre än en procent.

   Påstående: Intagna friges efter halva straffet.

   Halvtidsfrigivning togs bort redan under 1990-talet. Sedan dess gäller att möjlighet till villkorlig frigivning ges efter att två tredjedelar av straffet avtjänats, men detta förutsätter att man skött sig. Vid misskötsamhet kan den villkorliga frigivningen senareläggas och internen kan tvingas sitta av hela straffet.

   Påstående: Fångar har tillgång till Internet.

   Ytterst få intagna har möjlighet att använda Internet. I praktiken är det enbart de som har högskolestudier som regelbundet kan surfa (cirka 30-40 stycken inom hela Kriminalvården). All Internetanvändning sker via särskilda datorterminaler där allt loggas och spelas in, en ur personalen sekundbevakar allt som görs. Endast studierelaterade hemsidor får besökas. Om inte reglerna följs stängs man av från studierna och rapporteras för misskötsamhet.

   Påstående: Det serveras lyxmat i fängelse.

   Stämmer inte alls. Drygt 40 kr per intagen och dag kostar mat och dryck. Denna summa ska alltså räcka till frukost, lunch, middag och måltidsdryck (3 dl mjölk per fånge/dag, i övrigt gäller vatten). Typiska maträtter är ärtsoppa och korvbaserade måltider – ofta serveras korv i någon form flera gånger i veckan.

   Påstående: Knarket flödar på landets fängelser.

   Jag förstår inte var detta kommer ifrån. Det sker hela tiden visitationer, knarkhund används och fångarna tvingas lämna urinprov. Med dagens höga säkerhet är det ytterst sällan som något drogrelaterat hittas av vakterna.

 


   Ricard A R Nilsson har varit med som skribent från Para§rafs första dag. Han är dömd till livstids fängelse för mord och är inne på sitt artonde år bakom murarna.

Under de här åren har han hunnit beta av ett antal fil kand och fil mag, och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Därtill har han skrivit två deckare ihop med författarkollegan Pierre Larancuent, Män utan nåd och Med döden som skugga. Ricard har även släppt böckerna En livstidsdömds dagbok och Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan. I dessa skildrar han det brutala fängelselivet.

Han bloggar numer här:

http://www.nilsson-larancuent.com/ricards-blogg/

Och twittrar här:

twitter.com/BakomGaller

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.