Rikspolischefen Dan Eliasson har blivit flosklernas mästare

Av Börje R P Carlsson 2017-05-16

I en intervju med DN säger han att han tror sig vara en av svenska myndigheters mest utskällda chefer. Det är väl i så fall inget nytt för honom. Efter att han, utan att anstränga sig över hövan, har kört Försäkringskassan och Migrationsverket i botten är han nu på väg ett köra även Polismyndigheten i botten.

   Han förtjänar nog till viss del att bli utskälld även om jag medger att han nog inte ensam ska klä skott för att den polisiära verksamheten håller på att bottna.

   Den 7 april 2017, inträffar på Drottninggatan i Stockholm, ett terrorbrott som enligt Dan Eliasson blev vändpunkten för både svensk polis och för honom själv. Här hämtas den skörd som Eliasson trott sig skörda pga terrorbrottet.

   Dan Eliasson slår sig för bröstet och påstår att ”vi” har stått pall när ”vi” prövades i terror.

– När det small till så fanns vi där. Vi sprang mot faran. Vi använde de digitala systemen och vi var transparanta, säger han i intervjun

   Jag tittade på alldeles för många sekvenser från terrorplatsen men kan du förstå, Dan Eliasson, jag såg varken Dig eller Löfving vid ett enda tillfälle på terrorplatsen. Sprang ni för fort för att synas?

   Han säger vidare att attentatet blev en vändpunkt för polisen efter två knallhårda år. Men nu har ”vi” börjat komma på fötter. Detta visar att han inte alls förstått varken orsak eller verkan. Hela uttalandet är så infantilt att man blir gråtfärdig.

   Först missköts ett utvisningsfall som möjliggör för terroristen att utföra terrordådet. När sedan Tunnelbanans personal, via övervakningskameror, kan följa gärningsmannen tills polisen griper honom påstår Eliasson att det snabba gripandet är polisens förtjänst och att det genom detta handfasta ingripande har vänt för polisen.

   Dan Eliasson vill tillskriva den nya organisationen som orsak för att polisen stod pall. Han hävdade att tack vara att polisen nu var en myndighet så kunde snabba beslut fattas. Beslut som tydligen inte kunnat fattas med 21 polismyndigheter.

   Struntprat, jag har sagt det förr och säger det igen ”en myndighet med 21 regioner” hade skapat precis samma förutsättningar utan en massa problem med omorganisation och annan omstörtande verksamhet.

   Härefter kommer återigen Dan Eliasson med fler av sina numer berömda floskler. Han säger att polisen ömsat skinn och blivit slagkraftigare, hämtat hem i teknik och uppgraderat löner och därmed blivit kraftfull nationellt.

   Sicket skitsnack. Stockholmspolisens agerande på terrorplatsen var föredömligt och utfördes på bästa möjliga sätt men detta hade inget med skinnömsning, teknikinhämtande, uppgraderade löner och ökad slagkraft att göra. Inget som gjordes hade skett annorlunda även om Sverige fortfarande haft 21 myndigheter.

   Härefter är Dan Eliasson återigen ute med ordbajseri. Han hävdar att polisen är redo att ingripa varhelst i landet ett terrorbrott begås.

   Jag blir djupt bedrövad om polisen organiserats enkom för terrorbrott. Vidare påstår han att det finns insatsgrupper med väldigt tungt beväpnad personal som kontinuerligt rullar över hela landet. Om detta är sant så är det väl inte konstigt om det är polisbrist.

   Sveriges småorter och landsbygd har polisen dock övergivit till landets största orters fromma. Landsbygd och småorter (kan vara orter med upp till 50 000 invånare) har bara ett samverkansavtal att lita till. Ett samverkansavtal som inte är värt pappret det skrivits på.

   Det har vänt för polisen hävdar Eliasson. En udda slutsats grundad på att polisen i Stockholm klarade upp ett terrorbrott. Han hävdar detta och har också sagt i tidigare intervjuer att utredningsresultatet har vänt för polisen. Utan att hemfalla åt pinnjakt har polisen vänt skutan. Eliasson är så säker på att någon pinnjakt inte förekommit att han är beredd att avgå tillsammans med fler i polisledningen om pinnjakt kan påvisas.

   Här blir jag djup bekymrad över Dan Eliassons förståndsgåvor och hans läskunnighet. Han behöver bara gå in på polisen.se och titta på utredningsresultat för årets första månader. Här har bara skadegörelser, trafikbrott och narkotikabrott, som i huvudsak handlar om ytterst små mängder narkotika, haft ett ordentligt uppsving medan alla andra brottstyper minskat.

   Är det nu möjligt att Dan Eliasson håller sitt löfte och avgår? Det vore klädsamt om Sveriges högsta polischefer vore lite mer blygsamma och inte klädde sig i lånade kläder.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.