Hedersvåld och hedersmord kontra övrigt våld

Av Dick Sundevall 2017-05-27

Ofta ser vi rubriker om hedersvåld eller till och med hedersmord. Är det så vanligt som det framstår, eller är det tvärtom ytterst ovanligt? Och vad står begreppen egentligen för? Det står definitivt inte för våld och mord där någons heder i största allmänhet har blivit kränkt.

   När Svensson tror att hustrun har varit otrogen och slår ihjäl henne, så är det tyvärr inte ett så värst ovanligt mord. Svartsjukemord förekommer frekvent och har så gjort sedan urminnes tider. Men handlar inte det om att Svenssons känner sig kränkt? Och att han försvarar sin heder på det mest våldsamma sätt genom att slå ihjäl hustrun?

   Nej, det är inte vad som i dagligt tal avses med begreppet ”hedersmord”. Och när Andersson grälar med sin hustru och hon har de vassaste och mest intelligenta replikerna, kan även det sluta med att hon blir ihjälslagen. Inte heller det är speciellt ovanligt när båda, eller i varje fall en av dem, han fått i sig för mycket alkohol. Det benämns inte heller med begreppet hedersmord – även om det uppenbart handlade om hans heder.

   Den här typen av våld, så kallat relationsrelaterat våld, står för 15-20 procent av det dödliga våldet i Sverige.

   När den unga kriminella mannen Pelle eller Mustafa känner sig kränkt av något, som alltför ofta är en skitsak, och därmed skjuter ihjäl någon så handlar det också om heder. I och för sig är hedersbegreppet ofta lite perverterat i dessa grupper men likafullt handlar det om hedersfrågor. Men det brukar beskrivas i medierna som gangstermord eller gängmord.

   Alltså är det alltför många mord och dråp som har väldigt mycket att göra med heder men som aldrig beskrivs som hedersvåld eller hedersmord.

   Så vad är då hedersvåld och hedersmord när begreppen används i svenska medier av politiker, debattörer, krönikörer och journalister i största allmänhet.

   Det är när det har med religion att göra, kanske någon tänker. Nej, så enkelt är det inte. Ett av de värsta brotten i modern tid i Sverige med starka religiösa förtecken var det som hände i den religiösa sekten i Knutby. Enligt polis och åklagare var det två mord och ett mordförsök men enligt domstolarna var det ”bara” ett mord och ett mordförsök.

   Men då handlade det om idel svenskar och en frikyrklig sekt – inte om muslimer. För det är när det handlar om muslimer som begreppen hedersvåld och hedersmord används. Och det utan undantag.

   Jag försvarar naturligtvis inte en sekund detta våld och än mindre dessa mord och dråp. Men de utgör en ytterst liten del av morden i Sverige. Faktiskt bara en eller ett par procent.

   Men varför blir det då så stor medieuppmärksamhet i förhållande till annat dödligt våld när det handlar om ett fåtal muslimers uppgörelser inom familjen? Naturligtvis är det vidrigt om en ung tjej blir mördad av sina närstående för att hon är ihop med ”fel” kille. Men vilka mord är inte vidriga? Är det mindre vidrigt när Svensson slår ihjäl sin hustru i form av en lång utdragen blodig misshandel inför deras barn?

   Det här handlar alltför ofta om omedveten smygrasism avseende muslimer. Eller kanske ibland helt medveten rasism? För begreppen hedersvåld och hedersmord syftar bara på det lilla fåtal muslimer som lever kvar i en gammal konservativ syn på flickors och kvinnors rättigheter. Tyvärr försöker man alltför ofta i olika medier ge en bild av att det vore något typiskt för muslimer i allmänhet, vilket det inte alls är. För alla övriga former av ”hedersvåld” och ”hedersmord” som jag beskrivit ovan används aldrig dessa begrepp.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.