Ett ankare som dränker låntagaren

Av Börje R P Carlsson 2017-05-29

När jag öppnar min mailbox så får jag dagligen fantastiska erbjudande om olika typer av lån som alla utgör en räddningsplanka för en ansträngd ekonomi eller öppnar en möjlighet till att ”göra det du vill”. Shoppa, resa eller köpa bil.

   Lånen ska ge mig möjligheter till lägsta möjliga ränta. Redan här blir jag fundersam på varför räntan kan variera beroende på låntagaren. Tankarna fortsätter att vandra.

   I tidernas begynnelse, ungefär samtidigt med att jag blev polis, så fanns en lag mot något som hette ockerräntor. Denna lag finns kvar men ingen har fällts eller ens åtalats för ocker på nästan 20 år.

   För 50 år sedan kunde en ränta, beroende på omständigheter, på 10-20 % bli betraktade som ockerränta och borgenären kunde straffas för ocker.

BrB kap 9 5 §
Den som vid avtal eller någon annan rättshandling begagnar sig av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå, döms för ocker till böter eller fängelse i högst två år.
För ocker döms också den som vid kreditgivning i näringsverksamhet eller i annan verksamhet, som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, bereder sig ränta eller annan ekonomisk förmån, som står i uppenbart missförhållande till motprestationen.
Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år. 

   Att låna ut pengar till ockerränta är således olagligt men ändå lånas det dagligen ut tusentals mindre lån till skyhög ränta. Hur många lån som sker har jag inte kunnat få fram men för tre-fyra år sedan hamnade cirka 30 000 personer årligen hos Kronofogden för att de inte klarade av att lösa sina lån. Antalet ärenden hos Kronofogden ökar med 50-70% om året.

   Här handlar det sällan om det lånade beloppet utan om räntan och ”kostnader” på de lånade pengarna. Om man ser till ränta och kostnaderna för ett månadslån kan dessa motsvara en årsränta på, i extremfallen, mellan dryga 500 – 2 300 procent och (enligt en undersökning av SVT upp till dryga 23 000 procent). Det är inte svårt att räkna ut vad ett mindre lån kan kosta i slutändan.

   Jag har svårt att förstå hur detta långivande kan få fortgå och hur Statsmakterna kan tillåta Kronofogden att driva in dessa oskäliga räntor. Ett snabblån är ingen livboj som håller någon flytande utan ett ankare som dränker gäldenären. En kronofogde kallar SMS-lånen ”en motorväg in i skuldfällan”. Ändå får det fortgå – år efter år.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.