Det var enklare förr

Av Börje R P Carlsson 2017-06-21

Tänk så mycket enklare allt var förr. Märk väl jag skriver inte bättre utan enklare. Kvinnor var kvinnor och män var män men idag har ett mellanting, hen, skapats. Som om detta inte vore nog tycks alltfler människor födas med fel kön som de vill ha tillrättat. Alltfler börjar tvivla på sin könstillhörighet. En av de mest håriga och maskulina personer jag lärt känna hade basröst och ville bli kallad Veronika. Bortsett från det var han-hon-hen ungefär som oss andra.

   Häromdagen fick jag en körning på ungefär 60 mil. Jag har, trots att jag sedan många år är pensionär, möjligheten att knäcka lite extra som lastbilschaufför. Att få köra runt i Sverige och dessutom få någon krona extra, till guldkant, är inte alla förunnat.

   Moderna lastbilar har ofta en radio som är integrerad med övriga instrument som gör att en gammal dinosaurie som jag hittills blivit hänvisad till den förinställda kanal som någon ställt in. Det mest avancerade är sedan att höja eller sänka volymen.

   Inget av dessa tillkortakommanden är speciellt störande och de längre körningarna ger tillfälle till eftertanke och kontemplation. Ibland blir det bara som Martin Ljung sa, cykelpedal (Martin Ljung var en av Sveriges stora komiker på 1960-1980-talet) men ibland kan tankarna bli djupare än så.

   Förr var poliser just poliser och de administrativa som fanns var till för att administrativt stötta poliser. Nu har poliser blivit administratörer och administratörer har efter en 10-veckorsutbildning blivit poliser. Poliser tar i allt större utsträckning hjälp av väktare, bilinspektörer och andra yrkeskategorier som efter en tid tar för sig och tar över alltmer av polisens jobb och uppgifter. Polisens jobb renodlas till att göra – just ingenting.

   Brott var brott och stal man något var man en tjuv, misshandlade man en medmänniska var man en våldsman och lurade man någon var man en bedragare. Tjuvar, våldsmän och bedragare skulle sitta i fängelse för att sona sina brott, sig själv till lärdom och androm till varnagel. Idag finns hur många ursäkter som helst till varför man inte skall gå i fängelse, men gärna passera gå och erhålla 2 000 kronor.

   Att sitta inlåst i fängelse var förr en skam för de flesta och är så också idag men kanske inte för de flesta. Idag vill många kåkfarare ha sina 15 minuter i rampljuset och ställer gärna upp om de brott de begått inte är alltför skämmiga och skamliga. Fängelsestraff börjar i allt större utsträckning bli betraktade som ett olycksfall i arbetet.

   Inget är vitt och inget är svart utan allt har en grådaskig nyans som gör det mesta lagligt om ingen ser och bara lite olagligt om någon ser. Lagarna är till för de laglydiga som bryr sig och försöker leva lagligt men räcker inte till för att komma åt lagbrytarna som varken bryr sig eller lever lagligt. Outgrundliga äro tankarnas väg.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.