Sommar i fängelset

Av Ricard A R Nilsson 2017-06-30

På kåken är sommarmånaderna annorlunda än ute i det fria. Detta är egentligen ett självklart påstående – inlåst kontra frihet, skiljer sig naturligtvis åt. Men en del skillnader kanske förvånar.

   När solen skiner som mest, då är jag – och de flesta andra fångar – som minst sugna på att sitta inspärrade, vilket kanske förklarar att beläggningen på landets anstalter ofta är mindre denna tid på året.

   Här inne är det nämligen en timmes promenadtid som gäller. Det går alltså inte att njuta av vackert väder bara för att man känner för det. Bland det jag personligen saknar mest är just möjligheten att gå en lång promenad. Inte runt, runt, runt inom ett inhägnat område, utan bara ut och gå i det fria.

   Någon semester eller sommarlov finns inte på denna sida taggtråden. Från den anvisade sysselsättningen, oavsett om det är utbildning eller om plankor ska hyvlas i träverkstaden, finns inget sommarupphåll. Detta är i och för sig helt okej, grabbarna behöver något att göra. För det finns inte mycket i övrigt att ägna sig åt, inte här på Skänninge i alla fall. På de flesta andra anstalter finns daglig tillgång till exempelvis ett pingisbord. Det är viktigt att fångar har något att göra, annars ökar risken att det hittas på sattyg.

   Det jag personligen saknar mest är att kunna köpa en glass. Kanske låter detta som en liten sak, men för mig är en kall glass en solig sommardag, något som väcker glada barndomsminnen till liv. För tillfället är detta en ouppnåelig lyx.

   En sak som vi intagna har gemensamt med er på utsidan är grillningen. Även vi i fängelse får vi en chans att grilla, i alla fall någon gång varje sommar. Rutinerna kan skilja sig åt mellan olika anstalter, men här förbereder personal allt och sen sköter vi grillningen själva under den ordinarie entimmespromenaden – naturligtvis under vakternas överinseende. Oftast blir det en bit billig fläskkarré eller en kycklingklubba.

   Men för mig är inte vad som grillas det viktiga, utan min njutning ligger framförallt i att känna röklukten och aromen från det som tillagas på gallret. Helt enkelt en liten bit svensk sommar.

   För egen del är jag alltså nöjd med det lilla, för oavsett om det gäller möjligheten att gå en lång promenad i det fria eller äta en glass under en gassande sol, så är det de små sakerna som jag saknar mest härinne. Detta har jag återkommit till i många krönikor genom åren. Men det är värt att lyfta igen, för nu när min frigivning väntar inom en ganska snar framtid, vill jag komma ihåg att det faktiskt inte krävs en massa miljoner på banken för att vara nöjd, utan det räcker med att ta tillvara på de vardagliga guldkornen som inte finns i fängelsets värld.

För övrigt anser jag…

   att fler borde fira sin semester i Sverige. Förutom att man hjälper till att rädda miljön (genom att undvika utsläpp via flyget), så är vårt avlånga land faktiskt bland det vackraste på denna jord.

 


   Ricard A R Nilsson  är dömd till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år. Under åren har han hunnit beta av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Ricard har släppt böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. I hans författande skildras ofta det brutala fängelselivet.

Följ Ricard i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg

instagram.com/nilsson_ricard

twitter.com/ricardnilsson

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.