Skyddat sex fram till april – för ditt barns skull!

Av Andreas Magnusson 2017-06-28

Om du vill att ditt framtida barn ska komma in på någon av de mest attraktiva friskolorna i Göteborg, Stockholm eller Malmö så kan det vara försent. För att vara helt säker bör du och din partner använda preventivmedel fram till åtminstone slutet av april nästa år.

   En undersökning som DN har gjort visar att januaribarn är överrepresenterade på landets populära grundskolor. Det handlar om att kötiden på de flesta friskolor är det som avgör om en elev får plats på skolan. Och allt fler föräldrar sätter barnen i kö redan på BB.

   Det innebär att det snart kommer att finnas skolor i Sverige dit barn födda sent på året och invandrare i princip inte är välkomna. Regeringen försökte för ett tag sedan lösa det här problemet med ett förslag om lottning av skolplatser, som man sedan tog tillbaka eftersom det inte fanns politiskt stöd i Riksdagen.

   Det raljerades då rejält om lottningsförfarandet över hela det politiska fältet. Så primitiva kan vi ju inte vara att vi låter människors framtid avgöras av en lott. Det är bättre att vi utgår från föräldrarnas samlagsdatum så som civiliserat folk gör, tänkte man.

   För några år sedan gjorde SCB en studie som visade att barn som är födda tidigt på året är mer framgångsrika på en rad områden. Elitspelare i fotboll är i väldigt mycket högre utsträckning födda tidigt än sent på året. Samma sak gäller för ishockeyspelare.

   Forskningen visar, föga förvånande, att barn som är födda tidigt på året har högre betyg än barn som är födda sent på året. Förutom den uppenbara fördel som det innebär att ha kommit längre i fysisk och mental utveckling, så träder något in som kallas för Matteuseffekten.

   Begreppet kommer från Matteusevangeliet 26:29 där det står: ”Var och en som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har.”

   Vad det handlar om är att ett barn som är bättre än andra barn (därför att det är äldre än de andra barnen vid en ålder då en liten åldersskillnad gör ganska stor skillnad) kommer att uppfatta sig själv som duktig. Denna självuppfattning leder till att barnet tycker att sysslan är roligare och hängivenheten ökar. Barnet får en framträdande roll i gruppen. Detta leder i sin tur till att skillnaden än mer förstärks mot den som av åldersskäl är senare utvecklad och istället får en negativ självkänsla förstärkt och en mer perifer roll i gruppen.

   Om barnlängtan blir för stor, om kondomen har spruckit eller om du helt enkelt struntar i att sätta dina barn i fisförnäma friskolor så finns det ändå visst hopp. Människor som är födda sent på året lever faktiskt statistiskt sett lite längre än människor som är födda tidigt på året. Och faktum är att Zlatan är född i oktober och hans messiaskollega Jesus påstås ju enligt vissa vara född i slutet av december.

   Och gör ni barn nu i sommar är chansen god att det blir ett högst mediokert vårbarn och vad vore världen utan högst mediokra människor som nästan kommit in på finskolor.

   Hitler kom förresten nästan in på konstskola. Istället blev han politiker. Jag tror att vi stannar där. När Hitler-argumentet dyker upp är en text nästan alltid på väg att spåra ur.

För övrigt anser jag…

   att Donald Trump skulle ha mycket att tjäna på att gå över från Twitter till Snapchat. På Snapchat försvinner meddelanden efter max tio sekunder och kan aldrig ses igen.

 

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.