Vart har sans och förnuft tagit vägen?

Av Börje R P Carlsson 2017-07-13

Jag bläddrar lite i dagens tidningar och finner den ena hårresande artikeln efter den andra. Vart har förnuftet tagit vägen och varifrån kommer allt tokeri?

   Det första som slår en läsare är familjen Trump som ensamma skulle kunna förse all världens skvallerpress med påhitt, lögner, pudlar och fake-nyheter. Här finns inga gränser för vad som kan komma ur dessa otvättade munnar.

   Här erkänner nu Trump jr att han haft kontakt med en rysk regeringsadvokat för att få skvaller om Hillary Clinton men att pappa Donald visste ingenting. Således visste den ende, som kunde tjäna på dessa uppgifter, ingenting. Fan tro´t. Vart har sans och förnuft tagit vägen?

   Nästa artikel handlar om personer som ockuperar tomma sommarhus och förstör dessa å det grövsta. Här är polisen ovanligt förstående för de periodiskt återkommande bärplockare som efter 14 dagars regn flyttar i något tomt hus och bor där under resten av plockperioden.

   En polis, Stefan Wickberg, säger:

– I de fall som jag känner till har det handlat om några veckor eller en månad. Det har inte sällan varit i svamp- och bärtider som det här har skett, säger han och tillägger:

– Då har det inte alltid varit något brottsligt uppsåt. När det regnar i två veckor på de här människorna så får man kanske se till den mänskliga aspekten. Men visst händer det att folk flyttar in tillfälligt i tomma fastigheter.

   Att olovandes flytta in i någon annans hus är således inget brott ens om de bor där ett par veckor eller någon månad. Jag börjar förstå varför polisens utredningsverksamhet går kräftgång. Vart har sans och förnuft tagit vägen?

   Det amerikanska investmentbolaget General Atlantic fick punga ut cirka två miljarder kronor för den populära bostadssajten Hemnet då den såldes i december förra året.

   Ordföranden i Hemnet, Erik Olsson väntas få ut 85 miljoner kronor – medan andra medlemmar får nöja sig med tusenlappar.

– Det är jätterimligt, kommenterar Erik Olsson till Di.

   Jag vet inte hur gammal Erik Olsson är men uppskattar hans ålder till cirka 60–65 år. Ponera att han skulle uppnå den aktningsvärda åldern av 85–90 år. Han får i snitt då dagligen cirka 2 800 kronor i 25–30 år och anser detta vara rimligt. Vart har sans och förnuft tagit vägen?

   När OK pensionerade sin gamle ordförande Göran Lindblå fick han 64 miljoner och då var motiveringen enligt förra ministern att varken Inez Uusmann eller OK ville vara med och skapa några fattigpensionärer. Vart har sans och förnuft tagit vägen?

För övrigt anser jag…

   fortfarande att minister Ygeman borde titta på hur polisens organisation ser ut. Den polisiära byråkratin är förödande med alla dessa nivåer. Omorganisationen skulle, hette det, minimera byråkratin och ge korta beslutsvägar.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.