Fint folk och vi andra

Av Dick Sundevall 2017-08-05

Så har då fernissan krackelerat på ännu en framträdande politiker. Och som den sprack. Anders Borg, en gång hyllad och rent beundrad som finansminister, har supit till och blottat sig som en fotbollshuligan eller sverigedemokratisk riksdagsman av värsta sorten. Vad han gjort skulle vi andra bli åtalade och sannolikt dömda för. Brottsrubriceringen skulle vara sexuellt ofredande och olaga hot. Men tillåt mig tvivla på att Anders Borg ens bli åtalad.

   Vad som hänt enligt flera källor är att han på en tillställning med höjdare inom såväl näringslivet som offentlig sektor har viftat med snorren och klämt på andra mäns organ. Och när han ändå var igång har han hotat folk och kallat kvinnor för horor.

   Vad hade hänt om det handlat om en ung kille från någon förort, som hade agerat på ett motsvarande sätt på till exempel en musikfestival? Det vet vi redan, det har blivit ett jä-a liv. Man har ropat på fler poliser, mer kameraövervakning och hårdare straff.

   Medierna har svämmat över av indignerade artiklar och krönikor om hur män tar sig rätten att vara sexuellt utagerande. Och med all rätt har det blivit allt fler polisanmälningar mot dessa pojkar och unga män som betett sig svinaktigt.

   Men den här gången handlar det om en av de fina. En av de välutbildade. En före detta hyllad finansminister med mycket välbetalda uppdrag för såväl svenska som internationella företag. En som självklart bjuds in när topparna inom näringslivet och den offentliga sektorn ska ut och jaga eller ha fest.

   Nu försvarar sig Anders Borg ömkligt med att han drabbats av en blackout. Att han inte super mer än andra och har varit under hård press och så vidare. Han är alltså lika tröttsam som många andra när självömkandet går igång. Allt beror på yttre faktorer som ”drabbat” honom. Ursäkta mig, men sånt är faktiskt typiskt för alkisars bortförklaringar.

   Eller handlar det bara om alltför många höga makthavares vana att inte ta konsekvenserna av sitt agerande utan istället försöka skylla på andra och olika yttre omständigheter?

   Den här gången läckte hans beteende ut. Men var det första gången han spårade ur? Personer som visar upp en personlighetsförändring när de fått i sig för mycket, brukar upprepa sånt beteende. Som man brukar säga:

– Då visar dom sitt rätta jag.

   Men kommer det att bli några konsekvenser? Det kräver i så fall att några bland det fina folket på den där tillställningen vittnar om vad som hänt. Skulle inte tro det.

   I likhet med medlemmar i disciplinerade MC-gäng tjallar man inte. Man anger inte en av de sina. Och framförallt vill man inte redogöra för vad som händer bakom de tjusiga fasaderna när fernissan krackelerar och svinaktigheterna går igång.

   Det här har redan bekräftats på olika sociala medier. Gamla vänner och partikamrater försvarar Anders Borg med att sånt här har väl någon gång hänt alla. Jaså? Är det så? Jag vet inte för jag hör inte hemma i de där kretsarna. Men eftersom det är så många som hävdar att sånt ofta händer i dessa kretsar, så får jag väl lita på det.

   Med stor sannolikhet blir det som hänt inget för polis och åklagare. Och om det mot förmodan skulle bli en polisanmälan och en utredning av de här uppenbara brotten så lär det läggas ner i brist på bevis, då inga vittnen kommer att träda fram. Det här med likhet inför lagen, framstår alltför ofta som en tom floskel. Genom den här händelsen kommer det återigen att visas upp i all sin ömklighet.

Tillägg 22.30

   Varför lämnade Anders Borg så snabbt väldigt lönsamma uppdrag hos bland annat Kinnevik? Hade styrelsen och storägarna klargjort att han kunde vara kvar så hade han naturligtvis varit det. Kan det kanske vara så att några från Kinnevik, eller vänner till dem, var på festen och kunde bekräfta vad som påstås ha hänt?

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.