Det är dags att kriminalisera telefonterrorismen

Av Andreas Magnusson 2017-08-19

Bevisligen funkar den organiserade telefonterrorismen alldeles utmärkt som företagsmodell men det innebär inte att vi medborgare önskar oss att bli terroriserade. En 37-årig man har nu i dagarna dömts av Södertörns tingsrätt för sabotage och förföljelse efter att ha ringt uppemot 40 samtal om dagen till vårdcentraler och människor som har arbetat där. Han har ringt sammanlagt 24 000 samtal.

   Mannen sägs lida av en allvarlig psykisk störning. Inget konstigt så långt. En person som ringer runt och terroriserar människor bör dömas för sabotage och förföljelse. Det är kanske också rimligt att betrakta någon som gör så här som psykiskt sjuk. Det konstiga är bara att samma aktivitet betraktas som laglig och fullt rimlig om den istället utförs av företag.

   I tingsrättsdomen framkommer att mannen har använt fem olika mobiltelefoner, 21 olika nummer och utrustning för automatisk uppringning, inspelning och uppspelning. Han har helt enkelt arbetat som vilket callcenterföretag som helst.

   Ironin i ärendet är att den psykiskt sjuke mannen egentligen bara har spegelvänt ett förfarande som till exempel Sahlgrenska sjukhuset använder sig av. Där använder man ett callcenter kallat Kontaktpunkten för att ta emot samtal till psykiatrin och detta har kritiserats skarpt.

   Man får in hundratals klagomål varje år och flera ärenden har Lex Maria-anmälts. De som behöver komma i kontakt med vården har sedan systemet infördes utsatts för orimliga väntetider (även om detta enligt sjukhusets egen uppgift ska ha förbättrats på senare år).

   Callcenterverksamheter omsätter stora summor pengar i Sverige, rekryterar lågavlönad ung personal som arbetar under dåliga arbetsvillkor med stor press och därför byter jobb så fort de bara kan. Under sin tid som anställda hinner de ändå utsättas av kränkningar från mängder av uppretade människor som av förklarliga skäl känner sig störda av oönskade försäljningssamtal.

   Men den verksamheten är laglig och något som vi medborgare påstås vara nöjda med. Med hänvisning till teorin om den fria företagsamhetens inneboende godhet – att oönskad verksamhet kommer att slås ut om ingen köper något.

   Men organiserad telefonterrorism fungerar oavsett om det handlar om en psykiskt sjuk 38-åring som ringer upp vårdcentraler eller om det är fullt friska 18-åringar som ringer upp vanliga människor. Vi luras att köpa saker som vi annars inte skulle ha köpt.

   En del skulle inflika att callcenterverksamhet inte bara handlar om att ringa upp och sälja saker. Det kan också handla om till exempel support-tjänster eller marknadsundersökningar.

   Men alldeles utmärkt! Då kan vi definiera gränsen för vilken typ av verksamhet som bör vara laglig och vilken som inte bör vara det. Med rådande system måste telefonägare anmäla sig till NIX-register, aktivt spärra olika nummer på sina mobiltelefoner och så vidare. Det borde istället vara olagligt för ett företag att ringa upp potentiella kunder utan kundernas uttryckliga önskemål.

   Vill jag öka ungdomsarbetslösheten? Inte alls. Om företag inte ringer upp oss så kommer vi att ringa upp dem när vi själva vill dem något. Då behövs det anställd personal som tar emot dessa samtal – personal som istället för glåpord kommer att mötas av välvilja och kanske stannar kvar på sin arbetsplats längre och mår bättre.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.