Knivlagen och min älskade kniv

Av Bengt Sändh 2017-08-17

Köpte i Tyskland den vackraste kniv jag sett. Den var svindyr och har följt mig sedan 80-talet. För några år sedan försvann den och jag letade överallt. Den var bara försvunnen. Trist! Så en dag när jag skulle flyga från Arlanda hem till Spanien så hittade säkerhetskontrollen den i botten på ett av facken i min ryggsäck.

   Där hade den alltså legat under minst åtta flygresor. De beslagtog den. Jag ville ha tillbaka den och min fru jobbade en hel månad med saken och jag fick betala 360 kronor för att få den tillbaka via posten. Det var det värt.

   Kniv är ett verktyg och ett nyttoföremål som människan använt i flera tusen år. De första lär vara gjorda av flinta. Så år 1988 kom en lag som förbjöd oss att bära kniv på offentlig plats.

   Nu sker ju det mesta knivvåldet i hemmen så det borde väl helt följdriktigt vara viktigare att förbjuda knivar i hemmen. Det hela är så ologiskt ty den som är predestinerad till det grova brott som det innebär att tälja i sina medmänniskor bryter väl gladeligen i det lindrigare brottet att bära kniv på offentlig plats. Sedan knivlagen infördes har knivvåldet ökat.

   Vad använder jag då min fickkniv till. Jo häromdagen köpte jag en liten melon som jag, på en parkbänk, skar i klyftor till mig och frugan. Jag skär av snören. En dag när det var närmare 40 grader varmt fick jag punktering på höger bak mitt på motorvägen och jag hade helt enkelt inte kunnat byta till däck utan kniv då den sega plastväv som satt över reservhjulet krympt fast av värmen.

   När jag var ute med mina hundar köpte jag ett paket köttbullar till dem då de var hungriga. Det är hart när omöjligt att öppna sega plastförpackningar med bilnycklarna. Som mykolog händer det att jag får syn på vedboende svamparter som jag vill skära loss för att ta hem och examinera. Listan kan göras lång.

   Teatermannen Per Edström, som drev Arena Teaterbåten snickrade själv sina kulisser. En dag, när knivlagen var ny, kom han släntrande över Sergels torg på väg till en järnaffär på Drottninggatan i Stockholm. Han var iförd jeans, rutig skjorta och i bältet en morakniv då han blev stoppad av polis.
– Det vet ni väl om att man inte har rätt att bära kniv på offentlig plats, sa polisen.
– Ja jag känner den lagen men nu är det så att det finns undantag för dem som använder kniven i sitt yrke.
– Vad har ni för yrke då?
– Jag är yrkesmördare!

 


   Bengt Sändh var ett av de omskrivna barnhemsbarnen. Han blev med tiden smed.
Men enligt polisen hann Bengt innan dess, i unga år, sätta ett informellt svenskt rekord i bilstölder genom att stjäla 46 bilar under tio dygn.
Med tiden blev han trubadur och har sjungit in 21 LP- och CD-skivor. 1993 startade han Bengt Sändhs snusfabrique. Han spetsade sitt snus med lite konjak och det blev en succé.
Sex år senare sålde han snusfabriken till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol. Där lever han nu med hustru och hundar.
Bengt Sändh skriver böcker i skilda ämnen och är hängiven naturfograf.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.