Ta ansvar för era svansar!

Av Andreas Magnusson 2017-08-16

Det är ganska mycket som skiljer berättelserna om Pelle Svanslös från Sverigedemokraterna. En tydlig skillnad är att huvudpersonen i Gösta Knutssons böcker är snäll. En annan tydlig skillnad är att han saknar svans. Jimmie Åkesson har däremot en svans. Den består av rasistiska följare.

   Många menar att han inte kan lastas för det. Om några eldar ner asylboenden för att de tagit till sig av Sverigedemokraternas argumentation och tagit den ett steg för långt, så kan väl rimligen inte det vara Jimmie Åkessons fel? Han har aldrig uppmanat till våld mot invandrare eller mordbrand.

   Det är en rimlig invändning. Politiker kan och bör stå till svars för vad de säger och gör men kan inte ta fullt ansvar för hur saker sedan tolkas. Att direkt anklaga Jimmie Åkesson för till exempel bränder på asylboenden är orättvist.

   Det är däremot rimligt att förvänta sig att någon som har makt att stoppa våld och hat också ser till att göra detta. Åtminstone om personen ifråga har någon form av empati.

   Eftersom många personer på den yttersta högerkanten har en stor förkärlek för blind lydnad – och en stor tilltro till sina favoritauktoriteter oavsett om de sitter i SD-garderoben och heter Tino Sanandaji, Hanif Bali och Alice Teodorescu eller om de är outade Sverigedemokrater – så är det självklart extra viktigt hur de brunblå ledarna uttrycker sig.

   De måste faktiskt alltid vara medvetna om att deras argument kan fångas upp av galningar som är beredda att på icke-parlamentarisk väg fullfölja uppmaningar om minskning av andelen invandrare.

   Ett tydligt exempel finner vi nu i nazistattacken i Charlottesville.

– Vi röstade på Trump för att han sa att vi ska ta tillbaka Amerika”, har flera nazistsympatisörer sagt i samband med demonstrationer och:

– Nu gör vi vad han har uppmanat oss att göra.

   Alltför många personer tar Trumps ord bokstavligt, vilket indikerar att han borde ha uttryckt sig annorlunda. Han kan anklagas för denna oförsiktighet men inte för handlingarna som sådana. Han kan däremot också anklagas om han inte tydligt säger åt människor att sluta med de dumheter de håller på med.

   Den 32-åriga Heather Heyer kördes ihjäl av en nazist under demonstrationerna i Charlottesville. För Donald Trump blev det viktigast att inte stöta sig med sin väljarbas. Presidenten hade en chans att säga att vi inte önskar några nazister på gatorna och att det rasistiska våldet måste upphöra. Istället valde han att ta avstånd från ”våld på många sidor”. Som om demonstrationer för alla människors lika värde och nazistiska mord är samma sak.

   När rasisterna i Sverige eldade ner asylboenden som värst så var det väldigt tyst från Jimmie Åkesson och hans stab. Lokalavdelningen i Lund valde att publicera kartor över flyktingboenden för att underlätta rasisternas arbete, men de flesta Sverigedemokrater var bara alldeles tysta eller sa saker som ”ja men på vissa ställen har ju de boende själva eldat ner” eller ”hur kan ni veta att det är rasister som eldar upp husen om polisen inte har tagit fast någon?”

   Man behöver inte spendera lång tid på rasistiska nätforum som Stå Upp För Sverige och liknande för att se vilket enormt förtroendekapital Jimmie Åkesson har i dessa kretsar.

   Samma personer som vill skära kroppsdelar av araber eller slänga ut alla invandrare uttrycker hela tiden sin stora kärlek till mannen som ser ut som om han fortfarande läser sista året på teknikprogrammet och behöver hjälp med matteläxan.

   Samma personer som annars hatar politiker älskar Donald Trump. Samma personer som annars hatar politiker älskar Jimmie Åkesson. I Jimmie Åkessons fall innebär det en möjlighet att göra skillnad för Sverige. Men inte på det sätt han själv tycks tro.

   Jag begär inte att Sverigedemokraterna ska ta på sig handlingar som de själva inte har utfört men jag begär att de använder den makt de har för att stoppa det rasistiska våldet i Sverige – även om det innebär att de tappar väljare. Jag begär att de tar ansvar för sin svans.

   Jimmie Åkesson kan till exempel tydligt stå upp mot den sexistiska förföljelsen av Rossana Dinamarca även om många av hans följare tycker annorlunda. I den typen av skarpa lägen har ord från Jimmie Åkesson större effekt än ord från kanske någon annan.

   Ett tydligt exempel på avståndstagandets effekt kunde vi se när polismannen Peter Springare tog avstånd från sin egen Facebookgrupp eftersom den blivit rasistisk. Gruppen tappade då ganska omedelbart ungefär 30 000 medlemmar trots att samma rasism upplevts som rumsren av dessa medlemmar dagen innan.

   Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kan verkligen göra skillnad. Inte genom sin politik. Den är förlegad, ogenomtänkt och leder till ett kallare samhälle. Istället kan de göra skillnad genom att bekämpa rasism både hos sina företrädare och sina följare. Risken finns så klart att de då blir helt svanslösa – men vilken sann icke-rasist vill egentligen ha en rasistisk svans?

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.