Ytterligare ett öppet brev till rikspolischefen

Av Börje R P Carlsson 2017-08-18

Nu är det dags igen, Dan Eliasson. Nu har du haft det lugnt och tyst under hela sommaren och vi, medborgare i Sverige, har inte fått några nya visa ord på vägen. Inte heller några uttalanden eller redovisningar som visar har bra det går för svensk polis och hur antalet redovisade ärenden har ökat.

   Kort sagt, vi eller i alla fall jag, har saknat att kunna bemöta dina friserade siffror. Inte ens när utryckningstiderna, på grova brott som handlar om förhållandevis stora värden, börjar närma sig ett halvt dygn finns du där med några förklarande eller tröstande ord.

   Vid en utryckning till butiken Handlarn i Klimpfjäll, som fått kassaskåpet uppskuret och flera hundratusen kronor stulna, tog det tio timmar för polisen att ta sig dit.

   Du som vid ett tillfälle hävdade att det dygnet runt i hela Sverige rullar bemannade och bepansrade fordon med väl och grovt beväpnade insatsstyrkor i händelse av terrordåd.

   I fallet Klimpfjäll handlade det visserligen inte om terrorism men symboliken blir densamma. Händer det något utanför de tre stora städerna (som förmodligen betyder hela Sverige för dig) finns ingen polis att tillgå för övriga landet. Och dina ord om ”att det dygnet runt i hela Sverige rullar bemannade och bepansrade fordon med insatsstyrkor i händelse av terrordåd” är väl som vanligt mest struntprat för att ”lugna massorna”.

   Jag ser med förväntan fram mot din nästa rapport om hur uppklarningsprocenten ökat och hur antalet redovisade ärenden också har ökat. Jag kommer dock även i framtiden att från din statistik räkna bort alla de brott som är ”självuppklarade”.

   Det är inte rimligt att du förskönar statistiken genom att beordra landets poliser att rapportera alla förseelser de observerar. De senaste ”vändningarna” som du krediterat dig för, har helt och hållet haft sin grund i självuppklarade brott och förseelser.

   Det senaste, för hela landet, gemensamma pressmeddelandet kom i mitten av juni och jag blir förbluffad över tystnaden. Kan det vara så att hälsan tiger still och att du nu, någon gång under årets sista månader kommer att slå oss med häpnad över någon polisiär framgång. Jag har svårt att tro på detta men överraska mig gärna.

   Även om du, som rikspolischef, måste bedömas som kanske inte en lanka men i alla fall som ett oklätt eller lågt kort, så måste du väl nu börja inse att utredare Roléns förslag om den nya polisorganisationen var något av en flopp. Därför borde du nog fundera på om det här med regioner. Var det så dj-la bra egentligen?

Kanske du som rikspolischef nu borde kontakta regering och riksdag och delge dessa vad du nu borde ha insett. Eller du kanske fortfarande inte förstått att polisverksamheten befinner sig på ett sluttande plan som blir allt brantare.

   Om du ännu inte förstått detta så får väl medborgarna i Sverige stå ut med din okunskap ytterligare tre år. Jag har svårt att tro på ett förnyat förtroende och ytterligare ett sexårsförordnande.

   Vi medborgare som bor utanför de stora tätorterna betalar också skatt. Ja vi kanske betalar mer skatt än de flesta genom drivmedelsskatt och alla högre kostnader det medför att bo utanför tätorterna. Vi får inte tillbaka tillnärmelsevis det som skattepengarna går till.

   Kanske vi ska börja protestera och kräva samma valuta för våra skattepengar, eller att vi bara betalar det vi får av skattefinansierade förmåner. Då kanske vi kan slippa betala skatt för det vi inte får såsom polisiär närvaro? Kanske ska våra skattepengar gå till en närvarande och förtroendeskapande kommunpolis? Nåja – hur som helst, jag väntar med spänning på ditt nästa framträdande.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.