Dessa eländiga jävla skjutningar

Av Börje R P Carlsson 2017-08-21

Hur länge ska dessa skjutningar få fortgå innan polisen gör vad de ska? Det går inte att hela tiden komma på efterkälken och då bara komma med plåster. Fortfarande är antalet tokskallar som är beredda att skjuta i offentlig miljö så pass få att situationen är hanterbar. Men om inget händer snart är tillfället förbi och den undre världen tar över.

   Vi medborgare vill inte ha alla dessa uppgörelser i vår närmiljö och absolut inte på gator och torg där de vanliga skötsamma människorna finns.

   Den äldre generationen, den arbetande generationen och den uppväxande generationen, barnen, vill ha en lugn och trygg miljö där de utan att oroas kan vistas och befinna sig.

   Dessa erbarmliga skyttar som inte begriper bättre borde vara kända av poliserna. Är de inte det gör polisen inte sitt jobb.

   Jag hävdar att polisen borde vara väl införstådd med och känna till de kretsar där vapen är legio och där människoliv saknar värde. Dessa kretsar borde polisen ha ordentlig kontroll på. Brotten är så grova och allmängiltiga för hela gäng och konstellationer att det borde vara möjligt med särskilda spaningsinsatser mot alla i gängen.

   Dessa gangstrar är förmodligen också kända av många som bor i de olika områdena. Många som nog skulle kunna ge poliserna de uppgifter som behövs för att komma åt dessa skjutglada gangsters.

   Men då måste det finnas en polis som på rimligt sätt kan nås och som medborgarna och de boende med förtröstan och tillit kan vända sig till. Inte poliser som efter varje skjutning kommer dit och tittar runt en stund, utan en ständigt närvarande polis som finns där också innan skjutningarna påbörjats. Och framförallt efter.

   För varje dag som går så blir behovet av en närvarande och förtroendeskapande polis alltmer viktigt och nu går det inte längre med alla fagra löften och dravel om medborgaravtal och kommunavtal.

   Nu måste det till en satsning värd namnet för att sätta stopp för illegala vapen och skjutglada tokskallar.

   Läste precis om att de säkerhetsklassade fängelserna saknar interner av tillräckligt farlig kaliber. Detta trots att det varje dag skrivs om skjutningar i offentlig miljö där ett oanat antal presumtiva fängelsegäster rör sig och som enligt min bedömning är tillräckligt farliga eftersom de tycks sakna både sans och förnuft.

   Senaste dygnet har jag läst om skjutningar i Stockholm, Eskilstuna och Göteborg. Det har sprängts på flera håll och både skjutningar och sprängningar får allt mindre plats i massmedia. Dessa händelser verkar i allt större utsträckning bli vardagsmat. Dödsskjutningarna tar sig allt mer bisarra former med automatkarbiner mitt inne i centrum av orter.

   Vad gör då polisen? Fråga inte mig för jag vet inte vad de gör utöver den akuta insatsen och åtföljande tekniska undersökning. Med dessa åtgärder verkar det mesta stanna av.

   För att klarlägga hur ineffektiv och personalkrävande polisen har blivit och är, har jag begärt att få ut organisationstablåer och uppgifter om bemanningen (bara antalet, inga namn) på en regional enhet.

   Jag har fått till svar att på grund av att ett utlämnande kan innebära ett hot mot rikets säkerhet kan jag inte få dessa uppgifter. Jag tror att det mer handlar om att polisen försöker dölja att den nya organisationens struktur är viktigare än det praktiska polisarbetet och därför vill de inte visa hur mycket personal det går åt för att besätta all administration och att antalet poliser till det riktiga polisarbetet därför inte räcker till. Hellre en regional enhet som ser bra ut än en fungerande och effektiv polis.

   Vi har idag inte så mycket färre poliser än innan omorganisationen. Den plattare organisationen med mindre administration har drabbats av elefantiasis och är idag mer omfattande än någonsin. Jag hoppas att någon regional chef säger emot mig och bevisar motsatsen. Exempelvis genom att visa en organisationstablå.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.