30 000 poliser – ja kanske år 2030

Av Börje R P Carlsson 2017-08-31

Enligt nättidningen Blåljus går ungefär 800 – 900 poliser i pension varje år. Därtill kommer ett antal som slutar av andra skäl varje år. Totalt blir det cirka 1 200 poliser. För att ersätta dessa ska allt fler polisaspiranter tas in på polishögskolan och man kan nog ana att allt fler av dessa knappast skulle ha antagits med de regler som gällde fram till rikspolischefs bannor om att gallringen är för hård.

   Efter detta utspel av Dan Eliasson, försommaren 2017, så ökade den procentuella antagningen med flera procent. Kan eller ska man tro på att andelen högutbildade, intelligenta och lämpliga har ökat eller ska man tro på att antagningskraven har sänkts? Jag vet vad jag tror.

   Nåja, om nu polisutbildningen förväntas öka till ett par tusen elever så blir nettotillskottet 7-800 nya polisaspiranter per år och det utsatta politiska målet nås om 14-15 år. Skulle nettotillskottet öka till 1 500 nya poliser kommer det att ta 7 år.

   Samtidigt med detta finns poliser som söker återanställning men nekas på grund av otillräcklig budget. Det finns poliser som brinner för sitt jobb men slutar bara för att de bor och har familj i norra Sverige och inte vill bli förflyttade till Malmö. Orsakerna till avgång är många men ansvaret för dessa avgångar bär byråkraterna.

   Med dessa siffror som grund kommer polisen om 7 – 14 år att komma upp till det utlovade målet på 30 000 poliser.

   Det kommer således att dröja ganska många år innan polisen når de mål som beslutsfattarna fattat. Detta under förutsättning att allt går stakarakt och att utbildningsplatserna fylls till brädden och att avhoppen inte ökar.

   Förmodligen kommer det alltså att ta längre tid än vad jag räknat ut eftersom utbildningstakten inte ökar med ett fingerknäpp, utan måste byggas upp. Därtill måste antalet lärare, ofta då rutinerade och lämpliga poliser, värvas till detta så målet på 30 000 poliser nås troligare efter år 2030 – än dessförinnan.

   Nu är jag tillbaka till min käpphäst. Polisen av idag har för stor administration, alldeles för många chefer och alldeles för många poliser som inte utför polisarbete. Det finns för många beslutsnivåer och alldeles för många mediokra beslutsfattare. Det anses idag bättre att avvakta ett beslut tills något är överspelat än att fatta fel beslut och få kritik.

   Slutsatsen blir att Sveriges invånare nog får finna sig i att polisen inte kommer att finnas tillstädes förrän om cirka 10-15 år. Till dess får vi försöka överleva och klara oss själva.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.