De skjutande gängen och polisledningens inkompetens

Av Börje R P Carlsson 2017-09-02

När Uppdrag Granskning gjorde ett reportage om gängbrottsligheten i Biskopsgården i Göteborg, ville de att rikspolischefen Dan Eliasson skall träda fram och berätta om polisens strategi för att gå på offensiv mot gängen. Dan Eliasson vägrar ställa upp.

   Dan Eliasson är den svenska polisens högsta chef och därmed högst ansvarig för polisverksamheten. För detta har han en månadslön på 180 000 kronor.

   Sveriges och den svenska polisens just nu mest akuta och största problem är den gängrelaterade brottsligheten med alla dödsskjutningar och övriga grova brott.

   Dan Eliasson håller sig inte för god för att i TV gå ut med en vädjan till svenska folket ”hjälp oss, hjälp oss”. Jag som i min enfald trodde det var polisen som skulle organisera sig för att kunna hjälpa medborgarna.

   När Uppdrag Granskning gör ett reportage om gängbrottsligheten i Biskopsgården i Göteborg vill de att rikspolischefen Dan Eliasson skall träda fram och berätta om polisens strategi för att gå på offensiv mot gängen.

   Dan Eliasson vägrar ställa upp och skickar istället fram den regionala chefen Klas Friberg. Klas Friberg gav ett besvärat, lite halsstarrigt och förargat intryck och hade ungefär samma kommentarer som han brukar ha och varken poliser eller medborgare blev nog varken speciellt förtröstansfulla eller lugnade.

   Klas Friberg svarade på fråga att rikspolischef och polisens nationella ledningsgrupp har ett gemensamt ansvar för situationen och därför är det han som tar intervjun. Detta trots att gängproblemen och de utsatta områdena finns över hela landet.

   Polisens nationella ledningsgrupp består av:

 • Dan Eliasson, rikspolischef
 • Eva Årestad Radner, chef för rikspolischefens kansli
 • Kajsa Möller, chef HR-avdelningen
 • Tomas Landeström, chef för it-avdelningen
 • Carola Määttä, chef för kommunikationsavdelningen
 • Lena Klasén, chef NFC
 • Gunilla Svahn Lindström, chef rättsavdelningen
 • Anders Hall, chef utvecklingsavdelningen
 • Jan Andersson, chef ekoavdelningen
 • Klas Johansson, chef region Nord
 • Dan Persson, chef region Bergslagen
 • Carin Götblad, chef region Mitt
 • Ulrika Herbst, chef region Öst
 • Klas Friberg, chef region Väst
 • Carina Persson, chef region Syd
 • Mats Löfving, chef NOA
 • Ulf Johansson, chef region Stockholm
 • Abba Sverne Arvil, chef för särskilda utredningar

   Detta är således den grupp som gemensamt, enligt Klas Friberg, har ansvar för polisverksamheten. Då var det väl tur att det blev Friberg som blev intervjuad för det kunde ju blivit vem som helst av de andra utom Dan Eliasson för han ville ju inte.

   I denna nationella ledningsgrupp bär drygt hälften polisuniform men jag vet inte om det finns några poliser i gruppen. Det finns dock ingen som jag tror är kompetent att se de polisiära krav som ställs på dagens polisorganisation.

   Men med en ny organisation utan regioner skulle de samtliga rationaliseras bort till verksamhetens fromma.

   Klas Friberg medgav att utvecklingen hade en lång nedåtgående trend men att polisen trots detta gjort mycket men de kunde ha gjort mer. Vad polisen kunde gjort mer framgick inte.

   De 20 grova brottslingar som UG vaskat fram hade tillsammans utfört 350 brott som de lagförts för och detta anser Friberg vara ett kvitto på vad polisen gjort. Trots påföljder har dessa dömda återfallit i brott men ”det är ju inte polisens uppgift att rehabilitera brottslingar”, sa Friberg. (Dessutom är 350 brott inte något speciellt med tanke på att det handlar om ett 20-tal yrkeskriminella som begått brott under många år).

   UG påtalade att polisens närvaro i de utsatta områdena var viktig och nämnde hur en ny polisstation i Rinkeby var under uppförande. Men de poliser som skulle arbeta där var rädda och trodde inte att de skulle våga åka till sin arbetsplats i Rinkeby.

   Friberg uttrycker ett polisiärt ansvar för att ordna så poliser vågar åka till sin arbetsplats i Rinkeby och där utföra sitt jobb. Detta anser han vara oerhört viktigt.

   Som slutkläm i en analys står att de ”åtgärder som polisen gjort tyder på en positiv utveckling”.

   När detta utlåtande ifrågasätts säger Friberg att han ”ser tidvis en positiv utveckling”. Över tid är utvecklingen negativ men i vissa delar kan tidvis en positiv trend skönjas.

   Detta tolkar jag som att under lugnet före stormen eller lugnet strax efter en skjutning när området vimlar av poliser ses som ”tidvis positiv trend” eftersom det just då är lugnt.

   Det handlar om att bortse från de stora problem som du inte kan/vill/orkar påverka och ta äran åt dig för de ljuspunkter som helt plötsligt uppstår med en lugn gyllene kvart.

   Trots att dagens utveckling förutsågs redan för tolv år sedan hände inget och det visar bara att polisen inte är en lärande organisation utan en organisation som styrs av en okunnig ledning vars enda intresse är lönen. Och den kommer ju som bekant antingen jobbet görs bra eller dåligt.

   Friberg hann också berätta om hur hårt polisen arbetar för att uppfylla medborgarlöften som skapats och som ska medföra ökat förtroende. Kan inte polisen sätta stopp för dödsskjutningar, narkotikabrott och andra grova brott så kan de i alla fall sätta stopp för cyklister utan lyse och mopedister som kör på gångbana. Allt för ett ökat förtroende!

   Jag börjar tröttna på mig själv med alla dessa fördömanden men så länge de svenska poliserna inte tillåts göra ett bra jobb kommer jag att fortsätta med mina litanior. Ska det bli något bra av polismyndigheten måste den göras om och ändra riktning nu för snart är det för sent. Då måste polis, väktare, skola, sociala myndigheter, skatteverk och kronofogde mobilisera gemensamt mot gängen för snart är kontrollen av dessa bortom polisens kompetens. Och allt beror på en självgod ledningsstruktur inom polisen.

   Avslutningsvis fick Friberg frågan om han skulle kunna tänka sig bo i bostadsområde som Biskopsgården om han haft minderåriga barn?

   Det var en hypotetisk fråga som han inte funderat på och som han inte tänkte fundera på för han ”bodde där han bor”. Det var dock uppenbart att detta område var det mest otänkbara bostadsområde han kunde tänka sig. Om ett bostadsområde skapas så ingen vanlig människa kan tänka sig att bo där – vad sänder det för signaler?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.