Vad hade högre prioritet än sexmordet på en ung kvinna?

Av Dick Sundevall 2017-09-06

Leif GW Persson gjorde en utmärkt genomgång i måndags i TV4 av morden på 31-åriga Pernilla och 10-åriga Engla. GW:s poäng var att det vidriga sexmordet på Engla hade kunnat undvikas om polisen gjort sitt jobb. Då hade den man som mördade båda två suttit inlåst och Engla hade varit i livet. Men varför prioriterade då inte den här polisenheten mordutredningen avseende Pernilla? Vad var viktigare än det?

   Den 4 juni år 2000 mördas den 31-åriga Pernilla Hellgren. Hon hittas avklädd utomhus och har fått skallen inslagen. Det kommer att ta närmare åtta år innan det mordet klaras upp. Under den tiden hinner mördaren döda ytterligare en person. En liten flicka.

   Tioåriga Engla Höglund försvinner en lördagsförmiddag 2008. Hon har varit och spelat fotboll med sina kompisar och ska sedan cykla de fem kilometerna till hemmet. Men hon kommer inte hem. Hennes mamma hittar hennes cykel inkastad i skogen en bit från hemmet. Och polisen börjar söka efter Engla.

   Två dagar efter försvinnandet kontaktas en man vid namn Anders Eklund för att höras som ett eventuellt vittne, eftersom hans röda Saab har setts i samband med försvinnandet. Efter diverse turer hit och dit grips till slut Eklund som misstänkt för att ha fört bort och kanske mördat Engla.

   När han förs in på polisstationen i Falun reagerar några poliser eftersom han är väldigt lik den fantombild som föreställer en man som var misstänkt för att ha mördat Pernilla Hellgren åtta år tidigare. En man som polisen aldrig hittat.

   Efter en tids förhör där Anders Eklund bland annat konfronteras med att man hittat blod som kommer från Engla i bagageluckan på hans röda Saab, erkänner Eklund att han mördat Engla. Han visar också var han dumpat kroppen och försökt elda upp den.

   När man nu har topsat Eklund och har hans DNA så kan man jämföra det med DNA-spår på Pernilla Höglunds kropp. Det är hans DNA som finns där och med tiden kommer Anders Eklund att bli dömd till livstid för de här två sexmorden.

   Men – hade mordet på den tioåriga Engla kunnat undvikas? Ja, det hade varit möjligt, hävdar Leif GW Persson. För efter mordet på Pernilla år 2000 hade rikskriminalens våldsrotel bland annat letat fram 28 personer som bodde i närheten och som kunde vara intressanta för utredningen. Dessa 28 hade tidigare varit dömda för olika slag av sexbrott och våldsbrott. En av dem var Anders Eklund.

   Enligt Leif GW tillhörde därtill Eklund en av de tio för polisen mest intressanta av dessa 28. Men han hörs inte om mordet på Pernilla. Ingen av dessa 28 personer hörs!

   Följaktligen topsas de inte heller så att man får fram deras DNA. Hade man gjort det hade man kunnat konstatera att det var Anders Eklunds DNA som man hade hittat på Pernillas kropp. Istället sorterade man in det hela i pärmar som ställdes undan när rikskriminalens poliser hade åkt hem.

   Anders Eklund hade alltså kunnat gripas och bindas till mordet på Pernilla. Och med all sannolikhet blivit dömd till livstids fängelse. Därmed hade han suttit inlåst när den tioåriga Engla var på väg hem till sin mamma den där lördagen år 2008.

   Vad den gode GW inte tog upp, vilket väl inte heller är mänskligt möjligt, är varför inte dessa 28 tänkbara mördare hördes? Och varför inte ens de för polisen 10 mest intressanta hördes.

   Något som liknar en vettig förklaring har aldrig kommit fram. Kanske var det någon av polisens alla omorganisationer som kom emellan? Omorganisationer där poliser placeras om till andra uppgifter och fungerande grupper slås sönder. Eller kanske kom det direktiv från rikspolisen om att de skulle prioritera att kräva legitimationer av alla som hade ett utländskt utseende? Eller handlade det om den så kallade pinnjakten där man ska koncentrera sina krafter på brott som är snabba och enkla att utreda? Alltså det man även gör idag för att snygga till uppklarningssiffrorna.

   Vad var det som var viktigare att reda ut än vem det var som hade krossat skallen på den 31-åriga Pernilla? Vad var det som hade högre prioritet än att gripa en mördare innan han hade mördat flera personer? Något väldigt viktigt måste det väl ha varit, eftersom Anders Eklund därmed fick möjlighet att mörda en liten tioårig tjej som han råkade få se när hon kom cyklande på väg hem till sin mamma.

   Vi lär aldrig få veta vad som var viktigare än att försöka slutföra mordutredningen avseende Pernilla Hellgren. Men vad vi fått veta är att när det stod klart för den där polisenheten att det var Eklund som hade mördat både Pernilla och Engla, så försvann handlingar om Anders Eklund från den pärm rörande mordet på Pernilla där de tidigare hade funnits. Dessa handlingar har aldrig återfunnits. Någon eller några på den här polisenheten hade alltså försökt städa undan spåren efter sin likgiltighet och inkompetens.

   Engla hade idag varit 19 år och på väg in i vuxenlivet – om hon inte hade mördats. Det hade kunnat undvikas genom helt vanligt grundläggande och inte speciellt komplicerat polisarbete.

För övrigt anser jag…

   att det var glädjande att Leif GW Persson i det här avsnittet av serien GW:s mord, var noga med att klargöra skillnaden mellan vad han visste och vad han trodde hade hänt.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.