Kommer Dan Eliasson att hitta ett kryphål i lagen?

Av Börje R P Carlsson 2017-09-07

Våren 2015 gjorde Transportstyrelsen en hel del avsteg från säkerhetsrutinerna för att spara tid och pengar. Generaldirektören, Maria Ågren, delgavs misstanke om brott och avskedades sedermera. Detta trots att allt hon gjort skedde av obetänksamhet och ambition för att visa handlingskraft och se till så beslutsfattarnas redan fattade beslut utfördes.

   Om jag förstått situationen rätt så var den personal som skulle hantera uppgifterna ännu inte säkerhetsklassad.

   Det blev ärligt talat ett gräsligt liv på både regering, opposition och hela etablissemanget och detta med all rätt. De uppgifter som lämnades till ett outsourcingföretag var i vissa delar så hemliga att frågan var om dessa uppgifter verkligen hörde hemma på Transportstyrelsen.

   Dessa uppgifter borde nog ha hanterats på ett betydligt säkrare sätt. Om någon skada verkligen skett kan man inte fastställa förrän någon läcka konstateras men eftersom uppgifterna var känsliga så måste det ske oerhört kostsamma förändringar.

   Nu visar det sig att rikspolischef Dan Eliasson gjort precis samma typ av outsourcing genom att låta ett kanadensiskt företag få tillgång till hela Palasso, som innehåller en massa uppgifter om Sveriges alla polisanställda.

Ett kanadensiskt företag!

   Jag som skattebetalare och finansiär av verksamheten kan inte ens få en ordentlig polisiär organisationsskiss eftersom ett utlämnande till mig påstås skulle innebära ”en fara för rikets säkerhet” trots att jag av födsel och ohejdad vana är svensk medborgare sedan åtskilliga generationer tillbaka.

   Dan Eliasson säger sig ha precis samma skäl och bevekelsegrunder som Transportstyrelsen. Han ville snabba på processen genom att spara tid och pengar genom att strunta i krypteringssystemet och låta ett kanadensiskt företag få tillgång till alla uppgifter i registret.

   Nu ska det bli spännande att se om makthavarna, i alla läger, blir lika upprörda eller om det är skillnad på en kvinnlig myndighets/verkschef och en manlig sådan.

   Förmodligen kommer polismyndigheten, läs Dan Eliasson, att hitta ett kryphål i lagen för att slippa undan sitt ansvar. Eftersom det är svårt att sätta fast en polis så kan man nog utgå ifrån att svårigheterna ökar i kvadrat ju högre upp mot toppen man siktar.

   Den som lever får se men jag tror att Eliasson överlever även detta. Kanske får han till och med får ett lönepåslag för det fick ju Ågren mitt under processen.

   Innan jag skrev dessa rader var jag inne på polisens hemsida för att granska vad som där skrivits om denna händelse.

   Vid 15-tiden dagen innan hade några rader lagts in om att polisen gjort en fördjupad granskning av sin datasäkerhet och därvid funnit denna god.

   Klockan 23 samma kväll lades en kort notis in om den outsourcing som Dan Eliasson beslutat om. Myndigheten hävdade att de inte gjort något fel i samband med detta och hänvisade till en paragraf 13 där det medgavs undantag från vissa säkerhetsföreskrifter i vissa lägen.

   När jag skrivit färdigt tänkte jag till igen och kom fram till att jag nog borde läsa polisens artiklar en gång till. Men tänk, då var de borttagna. Är det vanligt att nyhetsartiklar sorteras bort eller ändras efter klimat eller vind? Eller försöker polisen manipulera läsarna?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.