Sånt som sker

Av Börje R P Carlsson 2017-10-03

Polisen skulle gripa två män som misstänktes för vapenbrott, men bröt upp dörren till fel hus. De stormade in hos en oskyldig barnfamilj i ett samhälle utanför Luleå. Den som vet hur poliser låter och beter sig vid en inbrytning av detta slag, förstår att både vuxna och barn förmodligen har blivit svårt chockade.

– Det var en planerad insats men tyvärr gick vi in i fel fastighet. Det här är saker som sker, säger Ulf Sköld, lokalpolisområdeschef i Luleå, till Norrbottens-Kuriren.

   Familjen kommer att ersättas för den uppbrutna ytterdörren, meddelas det. Polisen hittade till slut rätt fastighet. Två män kunde efter insatsen i onsdags kväll anhållas misstänkta för vapenbrott, grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Det här är saker som sker, säger alltså lokalpolisområdeschef Ulf Sköld lakoniskt.

   Att polisen bryter sig in i fel hus tycks inte bekymra denna polischef. ”Det här är saker som sker” och polisen ska betala den sönderbrutna dörren.

   Den sönderbrutna dörren är väl denna barnfamiljs minsta bekymmer. Den som vet hur poliser låter och beter sig vid en inbrytning av detta slag, förstår att både vuxna och barn förmodligen har blivit svårt chockade och nu ska polisen ”betala den sönderbrutna dörren”.

   Här tycks inte finnas minsta medkänsla eller empati eftersom det är sånt som sker. Det låter som om inte ens polisen är ansvarig för händelsen för det är sånt som händer, helt plötsligt och oförutsett, utanför polisens kontroll.

   Helt rätt, det är sånt som händer men som inte får hända men som förmodligen kommer att hända igen. Polisen börjar i allt större utsträckning ”chansa” sig fram.

   Det mest flagranta chansandet sker när polisen inte har en aning om vem som till exempel mördat någon. De har ett DNA som förmodligen kommer från mördaren. Då tömmer de närmaste telefonmast och alla som, vid tidpunkten för händelsen, befunnit sig inom denna masts aktionsradie topsas. Det finns egentligen inget konkret lagstöd för detta, utan det sker med en välvillig tolkning av lagen.

   I det här fallet chansade väl polisen igen för kunskap och vetande tycks inte ha styrt denna händelse. Det tar till sig ett tips om vapenbrott och får en ungefärlig adress och sedan chansar de.

   Med den nya polisorganisationen befinner sig plötsligt poliser vid varje ingripande på ”bortaplan” utan personkännedom, utan lokalkännedom och oftast utan att egentligen ha en aning vad som ligger bakom.

   Det kommer att hända liknande händelser igen men i det aktuella fallet tycks polisen i varje fall ha varit på rätt ort och tydligen på rätt gata.

   Vad som står bakom orden ”Polisen hittade till slut rätt fastighet” vet jag inte men orden ”hittade till slut rätt fastighet” får mig att tro de kanske besökte fler fastigheter innan de kom rätt.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.