Hur var det Bokmässan – skulle vi ta debatten eller inte?

Av Andreas Magnusson 2017-09-19

Det är väldigt svårt att förstå varför Bokmässan tycker att högerextrema krafter hör hemma på mässområdet men inte utanför mässområdet. Och det måste vara väldigt svårt för Sveriges högerextremister att förstå varför de plötsligt inte anses välkomna av det evenemang som tidigare varit så förstående och välkomnande.

   Den 30 september kommer nazisterna att tåga genom Göteborg. Detta sker på judendomens heligaste dag – Jom Kippur – och den planerade rutten går alldeles förbi synagogan så att judarna inte på något sätt ska missa att det nazistiska hotet alltjämt lever kvar.

   Bokmässan som gjort sig kända för att med öppen famn välkomna högerextrema krafter på själva mässområdet är plötsligt irriterade. Nazistmarschen kommer nämligen att starta utanför mässan och det tycker man inte är okej.

   När Bokmässan kritiserades för beslutet att välkomna Nya Tider sa VD:n Maria Källson: ”Man kan diskutera olika metoder: Är det bättre att stänga ute eller klä av dem med kloka argument? Där har vi kommit fram till att det senare är en bokmässas svar på en bra strategi.”

   Så vad är det då som gör att Bokmässan bara vill klä av människor med kloka argument inomhus och inte utomhus? Vad är det som gör att den där debatten vi skulle ta plötsligt inte är lika rolig att ta? Högerextrema publikationen Nya Tider kommer att ha en monter på Bokmässan men deras kompisar vill man inte ha hängande utanför lokalen. Varför då?

   Gissningsvis handlar det om att Bokmässan föredrar att gå i dialog med nazister i kostym framför nazister i uniform. Det visar ganska tydligt vilken polerad medelklasstillställning Bokmässan egentligen är.

   Därinne sitter Jan Guillou och hans kompisar tillsammans med de välklädda högerextremisterna och signerar böcker och på gatorna utanför vandrar nationalismens fotfolk med taktfasta stöveltramp. Det finns en litterär värld inne på mässområdet och en riktig värld utanför.

   Vi som lever i den riktiga världen kommer att samlas på Göteborgs gator för att markera vår avsky och vårt avstånd mot den framväxande nazismen. Nazisterna kommer att vara många men vi andra kommer att vara oändligt många fler. Vi tar debatten. Bokmässan tar ingenting. Förutom betalt.

För övrigt anser jag…

   att det femtiotal nazister som passade på att övningsmarschera lite redan i söndags fick reda på att Göteborgspolisen inte tycks ha något emot olagliga demonstrationer och moderna nazistsymboler.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Nu är Andreas även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.