Nya barn som offras – samma professor

Av Börje R P Carlsson 2017-09-18

Efter 16 år i en radiobil och nästan 30 år som utredare, av mestadels grova brott, har jag konfronterats med upprörande, våldsamma och djupt känslosamma situationer. Jag trodde att jag lagt de mest upprörande, våldsamma och känslosamma situationerna bakom mig. Men icke. De situationer som upprört mig mest har inträffat i år nästan ett decennium efter det jag gått i pension.

   Det som upprörde mig mest under min tid som utredare och spaningschef var minnesprofessor Sven Åke Christianson och hans inblandning i ärendet med Thomas Quick.

   Denna uppblåsta, självgoda och egentligen inskränkta minnesprofessor orsakade under denna tid att ett antal mördare gick fria eftersom Thomas Quick manipulerades till erkännande och polisens förhörsledare inte begrep bättre.

   Efter min pensionering kom, våren 2017, nästa djupt känslosamma händelse när Kevinfallet drogs ut i ljuset. Då fick Sveriges medborgare se hur detta fall ”klarades upp” genom att poliserna fick stöd av minnesprofessor Sven Åke Christianson. När fallet var uppklarat stod professorn i rampljuset och tog, utan att skämmas, åt sig sin del av uppklarandet.

   När fallet nu, många år senare, granskades blev inte bara jag utan hela Sverige upprörda över hur de misstänkta bröderna behandlats av poliskommissarie Sandberg som då hade stöd av minnesprofessorn. Sandberg blev under flera år en galjonsfigur för svensk polis.

   När detta ärende offentliggjordes försökt minnesprofessorn negligera sin inblandning till ett minimum där han gjorde just ingenting. Det vore intressant att se vad denna minnesprofessor tog i arvode för att förstöra två småpojkars liv genom att göra just ingenting

   Med detta fall och flera andra fall i minnet krävde jag, den 18 maj 2017 i Magasinet Para§raf, att alla de fall som denna minnesprofessorn varit inblandad i skulle lyftas fram och granskas.

   Nu i september har DN offentliggjort ett fall de börjat granska i Hovsjö. Det ger dock mig ett visst stöd för att jag inte var så fel ute med min begäran. Därför säger jag igen ”fortsätt gräva i de fall där minnesprofessorn (jag vill inte längre ta hans namn i munnen) haft något som inflytande”.

   I det här nya fallet har återigen ett barn trakasserats å det grövsta av polis och blivit behandlad som en inte fullvärdig människa. Utan någon som helst bevisning gick polisen ut och sa att brottet var uppklarat och att gärningsman var offrets jämnåriga kamrat.

   Efter flera månader av långa pressande förhör har barnet slutligen gett med sig och kommit med något som uppfattats som ett erkännande men hans berättelse styrks inte av den tekniska undersökningen. Att lyssna på dessa förhör och erkännanden är en ren och skär plåga där tårarna, över barnets behandling, inte är långt borta.

   Inte heller i detta fall kan någon av de inblandade, varken poliser eller minnesprofessorn, straffas men frågan kvarstår – hur länge ska minnesprofessorn få hållas?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.