Höga polischefer ljuger om våldtäkter

Av Börje R P Carlsson 2017-09-23

När SVT:s nyheter i förra veckan, ville intervjua Dan Eliasson om alla de våldtäktsärenden som läggs på hög, skickades stället Mats Löfving fram. Varje gång jag ser och hör Löfving blir jag bekymrad över hans yrkesval. Hans förmåga att säga just ingenting med en oherrans massa ord borde gjort honom till politiker. Därtill ljög han friskt i den här intervjun.

   Så har då återigen Dan Eliasson överlämnat sitt ansvar som högste polisansvarige i Sverige till en underhuggare. Och inte vilken underhuggare som helst utan till biträdande rikspolischefen och chef för NOA, Mats Löfving, som ingår i polisens strategiska ledningsgrupp.

   Löfving sa egentligen bara två saker och det han upprepade flest gånger var att ingen polis i landet är nöjd med dagens situation där våldtäktsanmälningar läggs på hög.

   Det andra han sa, som han också upprepade några gånger, var att polisen faktiskt utredde fler fall av våldtäkter än tidigare trots att procentandelen av anmälda våldtäkter halverats. Detta berodde på att antalet våldtäkter ökat hittills under år 2017.

   Som så ofta gled han på sanningen och gjorde egna tolkningar. Antalet våldtäkter har, enligt Löfving, om jag förstod honom rätt, ökat med 400 första halvåret 2017.

   Samma sak säger sedan högsta chefen, rikspolischef Dan Eliasson några dagar senare i en nyhetssändning, samtidigt som han lovar att siffrorna ska bli ännu bättre under andra halvåret 2017.

   Dan Eliasson har ända sedan han tillträdde lovat en bättring för ”nästa halvår” utan att så skett.

   Jag undrar vad det är som Löfving och Dan Eliasson inte begriper av Brottsförebyggande Rådets statistik, för så här ser den ut:

   År 2015 anmäldes 5 918 våldtäkter varav 14% utreddes. I siffror så utreddes därmed 828 våldtäkter.

   År 2016 var antalet anmälda våldtäkter 6 715 men bara 11% utreddes vilket i siffror betyder att 739 våldtäkter utreddes.

   Nu, första halvåret 2017 anmäldes 4004 våldtäkter varav 8% har utretts, vilket betyder att 320 ärenden redovisats.

   Om vi utgår ifrån att andra halvåret ska få ett liknande resultat så blir uppklarningen på årsbasis 640 ärenden.

   För mig är det ganska klart att siffrorna dalar, alltså att uppklarningen sjunker. Men det går tydligen att göra andra tolkningar eller också ljuger någon. Är det för mycket begärt att de högsta polischeferna i landet talar sanning?

För övrigt anser jag

   att om dödsskjutningarna kan hålla hela Sveriges utredningskader så sysselsatt att övriga ärenden inte hinns med så tycks polisens riksorganisation ha drabbats av kollektiv härdsmälta. Det kan inte och får inte vara så att polisen använder morden som ursäkt för att göra ingenting i övriga ärenden. Antalet mord per år är ganska stabilt men har minskat något från i fjol. Gängmorden har dessutom den egenheten att de oftast rör sig i en begränsad sfär vilket borde medföra att några väl utbyggda spaningscentraler, PUG (polisens utredningsstöd vid grova brott) borde kunna hantera de flesta i två-tre utredningsgrupper.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.