Rikspolischefens tomma löften

Av Börje R P Carlsson 2017-10-09

När Dan Eliasson intervjuas i Ekots lördagsintervju påmindes han om följande som han framförde för två år sedan: ”Jag tror att det kommer att ta lång tid innan jag kan sitta i en lördagsintervju och säga att nu finns det inga utsatta områden längre. Däremot lovar jag att under 2015 och 2016 kommer vi att återta ett antal områden som tidigare har varit nästan kontrollerade av kriminella gäng”.

   Nu svarade han apropå det där uttalandet för två år sedan:

– Vi har ätits upp resursmässigt. Av migration, gängskjutningar, grov brottslighet och terror. Antalet utsatta områden har växt, och polisen har stora problem med att återta kontrollen från kriminella som delvis tagit över. Mycket av detta beror på att de som befinner sig i beslutsfattarroller i dag inte förstår problemet och dess vidd.

   De som befinner sig i beslutsfattarroller förstår inte problemet och dess vidd. Jag undrar vem han då avser? Är det rikspolischefen, biträdande rikspolischefen, de regionala polischeferna eller de biträdande regionala polischeferna? Eller menar han möjligen justitieministern eller statsministern?

   Tänk om denne Eliasson en enda gång kunde tala i klartext och göra sig förstådd. De som beslutar förstår inte problemet. Och jag förstår inte vem dessa är.

   Detta är banne mig ditt problem Eliasson och möjligen dina nickedockors. Det är ni som inte förstått problemet och tagit tag i det.

   Rikspolischefen Dan Eliasson och hans närmaste chefer är de enda som kan besluta om att vidta åtgärder men de har tydligen inte förstått problemet och dess vidd. Han skyller också på migration, gängskjutningar, grov brottslighet och terror. Vad är det han inte förstår?

   Förstår han inte att det är polisens sak att bekämpa just denna typ av brottslighet?

   Migration? Hur mycket resurser har detta tagit?

   Gängskjutningarna? Hur mycket resurser har detta tagit?

   Den grova brottsligheten läggs ju på hög så hur mycket resurser har detta tagit?

   Slutligen terrorn som bekämpas av Säpo. Två uppskakande fall och ett övningsfall under de sista åren – hur mycket resurser har det tagit?

   Hur mycket resurser lägger polisen på att i varje region ha en stor ledning där de flesta är nickedockor utan egna idéer? Därtill ett stort antal presstalesmän som är tillgängliga dygnet runt och förundersöknings-granskare för att hitta nedläggningsgrunder.

   Hur mycket resurser går åt för att administrera alla anmälningar och att ha ett antal poliser som utför annat än polisarbete – och slutligen alldeles för många chefer som inte kan/vågar ta ett enda beslut?

   Säg inte att 20 tusen poliser inte räcker till. Det kan finnas stunder då antalet är för lågt men oftast skulle de räcka till om de används på rätt sätt.

   När Dan Eliasson får frågan om Palasso-uppgifterna skötts på rätt sätt säger han som en liten papegoja:

– Jag säger bara att vi följer det regelverk som finns inom säkerhetsskyddslagen.

   Det är väl just det han/de inte gjort. Hade de följt reglerna hade vi inte haft den diskussionen.

   På en rak fråga om han är helt säker på att ingen utomstående har kunnat få tillgång till hemlig information när man valde att inte använda försvarets godkända krypto, svarade han:

– Så vitt vi känner till har vi säkra system för våra anställda.

   Så vitt vi känner till, låter väl betryggande? Det här säger således Sveriges högst betalda polischef med en månadslön på 180 tusen kronor. En polischef som inte förstår problemen och dess vidd och som dessutom inte förstår att det är han som är chef för svensk polis och som sådan ska styra verksamheten. Som vid varje sexmånadersintervju lovar förbättringar om sex månader. Förbättringar som vi hittills inte sett något av.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.