Att jaga med pilbåge i tätorter kan bli möjligt i framtiden

Av Börje R P Carlsson 2017-11-06

I alla fall om Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet får som de vill. ”Folk tycker att det är sportigt och det är en jaktform som attraherar fler kvinnor och unga”, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, som har sitt nationella kansli på Öster Malma utanför Nyköping.

   Tänk så mycket förklaringar det finns för att människor ska kunna utöva sina olika intressen. Här vill två förbund tillåta jakt med pilbåge. Räcker det inte med alla de djur som redan nu blir skadeskjutna?

   Jag kan väl förstå de män och kvinnor som ser fram mot den spänning som jakten framkallar och att nu få jaga med båge höjer naturligtvis spänningen för dem. Men för oss som inte vill ha skadat vilt och i synnerhet inte vilt som liknar piggsvin efter några dagars jakt.

   Det är ingen fara säger Daniel Ligné eftersom det kommer att krävas licens för bågjakt. Licens krävs för vanliga vapen men trots det skadeskjuts djur. Godkänt skjutprov skall avläggas varje år inför älgjakten men trots det så skadeskjuts älgar.

   Nu blir man ju dock lite lugnad eftersom det sägs att den här jaktformen inte kommer att bli utbredd eftersom jägarna måste träna ”många 100 000” timmar för att bli godkända, enligt Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet

   Det betyder att alla jägare som är yngre än Metusalem knappast kommer att få licens för bågjakt. Detta eftersom ”många 100 000 timmar” förmodligen innebär mer än 2–300 000 timmar. Kanske ”många 100 000 timmar” till och med innebär 500 000 timmar?

   Om nu någon hinner träna 12 timmar per dygn så hinner han bli 114 år innan han nått upp till rätt träningsmängd så det finns egentligen ingen anledning till oro. Vem försöker Ligné lura? Jägarna eller allmänheten? Vill förespråkarna, för bågjakt, ha mer spänning så varför inte göra Pokémon GO-jakten lite svårare?

 


 Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.