Spara gatstenarna som ett minne

Av Börje R P Carlsson 2017-11-16

Så ska då återigen ett EU-toppmöte hållas i Göteborg. Ska vi tro på att detta blir lugnare än det förra mötet? Det finns väl vissa skäl att tro det. Jag är dock inte så säker på det – men jag hoppas att jag har fel.

   Fortfarande finns bilderna från förra mötet på näthinnan och fortfarande minns man polisens strategiska misstag och tillkortakommande.

   Polischocker både till fots och till häst slutade ofta med att poliserna, i ett regn av gatstenar, tvingades retirera. Hur de sköt både varningsskott och verkanseld. Två personer blev skjutna, en i magen och en i benet. Båda överlevde trots polisens expanderande ammunition.

   Håkan Jaldung utsågs till kommenderingschef. Målfyllig var han frisk och sund allt annat sågs förbi och utan prut blev han rekryt vid Göran Perssons kompani. Men liksom hos Sven Duva blev det mesta fel. 900 gripna slutade med en handfull dömda.

   Det blev den värsta kalabaliken sedan kalabaliken i Bender och när allt var över var inget sig likt.

   En hundförare i Eskilstuna, var tillsammans med några andra Eskilstunapoliser kommenderad till Göteborg. Mitt i ett regn av gatstenar började flera poliser kasta tillbaka stenar mot demonstranterna men inte denna hundförare. Han stoppade ner stenar, som kastats mot honom, i sin trunk och tog dem med sig hem till Eskilstuna.

   Där tvättade han stenarna. Monterade en sten på ett litet träfundament varefter hela montaget lackades och därefter försågs skapelsen med en liten minnestext om det inträffade på undersidan av fundamentet.

   Således ett litet tips till de poliser som nu ska närvara: Ta vara på varje kastad gatsten och gör något bra av den. En sten betyder så mycket och med tiden blir den alltmer värdefull. På ålderns höst kan man berätta för barnbarnen om den stora kalabaliken i Göteborg.

   Har ni otur blir det ingen stenkastning och då får ni försöka hitta andra sätt att skapa souvenirer eller minnen från denna högtidsstund.

   Trots allt hoppas jag att ni får en lugn kommendering. Skulle det återigen bli oroligt hoppas jag att ni slipper bli kommenderade av Dan Eliassons närmaste skyltdockor för då blir det förmodligen som med Håkan Jaldung igen.

 


 Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.