Vår chef tyckte att vi skulle gå beväpnade på fritiden

Av Börje R P Carlsson 2017-12-12

Så har då återigen både rikspolischef Dan Eliasson och en av de regionala polischeferna, Carin Götblad, gjort uttalanden som verkligen inte gagnar polisverksamheten. Jag syftar på den beskjutne polisens bostad i Västerås. En polis som förmodligen skött sin tjänst som den skall skötas. I sin yrkesutövning ska polisen bekämpa brottslighet. Det medför risk för konfrontationer, hoten och repressalierna.

   Det handlar sällan om hot mot kriminalpoliser även om också detta kan förekomma utan oftast riktas hoten mot poliser i yttre tjänst, de ingripande poliserna som oftast är de som hamnar i direkt konfrontation med undre världen.

   Här går rikspolischefen och den regionala polisen ut och genom sina uttalanden lägger de hoten på en helt felaktig nivå. En nivå där lösningen inte finns och aldrig kommer att hamna. Skulle polisen misslyckas, och mycket talar för det, med att utreda denna beskjutning så har detta förmodligen sin grund i de två chefernas agerande.

   Jag var själv ordningspolis i 16 år och kriminalpolis i uppåt 30 år. Under åren som ordningspolis var hot om våld ofta förekommande. Det kunde handla om hot med olika vapen från knivar till älgstudsare, jag fick min bil sönderslagen och i undre världen gick ut ett påbud om att jag och ytterligare en kollega skulle utsättas för någon hämndaktion.

   Detta snappades upp av någon polis för vidare befordran till polismästaren som informerade mig och kollegan. Han föreslog att vi skulle gå beväpnade även på fritiden men aldrig någonsin ansåg han att angreppen och hoten var riktade på polisverksamheten i stort. Det handlade om hot mot två enskilda poliser som gjorde det obekvämt för brottslingar och gangsters i den undre världen.

   Som kriminalpolis, alltså under nästan dubbelt så lång tid har jag, vad jag kan minnas, inte blivit hotad i någon allvarligare mening. Visst det kan förekomma en och annan skärmytsling men inte alls i den omfattning som poliser i yttre tjänst utsätts för.

   Nu har det gått drygt en månad sedan skjutningen inträffade och efter sina uttalanden har både Eliasson och Götblad legat lågt. Deras tystnad gynnar polisverksamheten och om de hade den goda smaken att abdikera skulle nog polisverksamheten bli ännu bättre.

   Men så blir det nog inte utan de håller nog båda på att ladda upp för nästa uttalande som förmodligen inte heller komma att gynna svensk polis eller denna verksamhet.

   Den inkompetens som Sveriges högsta polischefer visar skulle aldrig tolereras på en lägre nivå där de riktiga poliserna finns. Gång på gång kommer frågan vilken hållhake Eliasson har på de beslutande politikerna. Frågan är berättigad för sällan har väl så mycket ”skit bara runnit av” en svensk ämbetschef.

För övrigt anser jag…

   att skattepengar knappast kan användas bättre än till att ge en minister den språkutbildning som denne behöver för att klara sina uppdrag, utan att vara utlämnad till en tolk. Hur många miljarder slösade inte Maud Olofsson bort på grund av okunskap? Här hade samma pengar förmodligen sparat många miljarder åt statskassan.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.