Så är det återigen dags för en rikspolischefs lilla julsaga

Av Börje R P Carlsson 2017-12-26

Den handlar som vanligt om hur bra poliserna har skött jobbet och hur den polisiära vardagen skötts och hur antalet redovisade ärenden till åklagare ökat med drygt tre procent. Men som vanligt är sagan bara avsedd för att politiker och beslutsfattare ska förstå att det går åt rätt håll.

   I år ska jag inte bry mig så mycket om siffrorna eftersom årsstatistiken kommer att visa att Eliassons julsaga inte heller i år får något lyckligt slut.

   Polisen fortsätter tydligt med sin pinnjakt genom att jaga missbrukare och trafikanter. Totalt med alla brotten inräknade har polisen redovisat 138 012 (kanske lite överdrivet) ärenden till åklagare. En ökning med drygt 4 000 ärenden från samma period förra året.

   För hela ökningen och lite till står narkotikabrotten och trafikbrotten medan totalen för övriga brottsbalksbrott minskar.

   Om narkotikaförseelserna och trafikbrotten (ungefär hälften av trafikbrotten genereras av fartkameraövervakning) tas bort har ärenden redovisade till åklagare gått från 79 734 år 2015 (januari till november) till 71 607 samma period 2016 och till årets siffror för samma period som är 70 156.

   Att det skulle handla om en ökning av de redovisade ärendena har i alla fall jag svårt att se.

   Polisens siffror är som vanligt bara kosmetika där de självuppklarade brotten är de som håller statistiken hjälpligt uppe. Snart får polisen ytterligare några hundra fartkameror och då ni. Då blir det statistik värd namnet.

   På statistiken för PKC kan man lätt se att väntetiderna på telefon ökar och är nu i november 2017 högre än någon gång under de senaste årens novembersiffror. Från juni 2017 kan man se hur svarstiderna fördubblats från dryga fem minuter till tio minuter.

   Betänk då att det handlar om genomsnittliga väntetider på över tio minuter. En myndighet som har till uppgift att serva allmänheten får inte ha väntetider som i genomsnitt ligger över tio minuter.

   Jag såg häromkvällen en intervju med statsministern. Denne hävdade fortfarande att antal redovisade våldtäktsärenden har ökat i antal. På grund av det ökade antalet anmälningar har dock den procentuella andelen minskat. Detta var inte sant för en månad sen och jag har svårt att tro att det är sant nu. Så i klartext är till och med statsministern vilseförd eller hänförd av siffrorna.

   Jag såg också Noas lilla pärla, Mats Löfving, som intervjuades om gängskjutningarna. Han var nöjd med polisens resultat och såg framgångar i verksamheten trots över tre hundra skjutningar hittills i år.

   Han konfronterades med den rutinerade polisen Gunnar Appelgrens slutsatser och dennes statistik som visade att uppklarning av gängmorden sjunkit från 80 procent 2013 till noll procent 2016.

   Den statistiken köpte inte Löfving utan han ansåg att siffrorna såg märkliga ut och vidhöll att idag finns flera personer inlåsta varför han önskade få komma tillbaka nästa år för att visa bättre siffror.

   Han menade att polisen verkligen höll de skjutglada gängen i Herrans tukt och förmaning. Trots att inte ett enda gängmord klarades upp under hela år 2016, så såg Löfving att polisen var på rätt väg.

   Det är väl ganska typiska uttalanden från en av Sveriges högsta polischefer ”kom igen längre fram så ska vi visa bättre siffror”. Är det konstigt att det håller på att gå åt h-vete med hela limpdegen när svensk polis styrs av ett antal strutsar som hela tiden kör huvudet i sanden?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.