Börje Carlsson

När ministrar fuskar så…

Av Börje R P Carlsson 2018-01-08

Laglösheten breder ut sig och polisen vädjar om hjälp. Alla aktörer är, i större eller mindre omfattning, överens om att alla goda krafter måste hjälpas åt för att stävja brottsligheten. Det handlar bland annat om att göra det svårt att vara brottsling. Så svårt att man väljer att leva ärligt och att detta dessutom ska vara mer lönsamt.

   I sin iver att göra det svårt att leva oärligt har Staten låtit Högsta Förvaltningsdomstolen omtolka LSS så allt färre får den hjälp de behöver.

(LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.)

   Just nu pågår rena häxjakten på olika LSS-stöd som en del människor behöver för att kunna överleva och fungera. Dessas ledsagare/assistenter får inte tillgodoräkna sig all den tid som deras uppdrag kräver. För att få ihop en 8-timmarsdag kanske de måste släppa till 16 timmar, eller mer, av sin tid. Allt för att det finns fuskare som utnyttjar dessa stöd.

   Att kontrollera vilka som behöver dessa stöd kan inte handla om raketforskning. Fuskarna existerar på Försäkringskassans dåliga undersökningar av behovet.

   Jakten på fuskande vabbare pågår med full kraft eftersom det finns människor som tar ut ersättning för vård av sjuka barn som inte är sjuka. Också detta borde vara enkelt att både kontrollera och förhindra.

   Sjukskrivna jagas med blåslampa och också här finns det fuskare som fördärvar för de som är sjuka på riktigt. De riktigt sjuka är efter sex månader, enligt Försäkringskassans medicinska bedömare, kapabla till olika på marknaden förekommande jobb. Jobb som inte finns och där inte ens Försäkringskassan kan ange vilken typ av jobb som en svårt sjuk eller i värsta fall en avliden kan klara.

   Polisen vill nu ha hjälp att stävja brottsligheten eftersom samhällsklimatet börjar bli ohållbart med olika brottslingar från småfuskare till riktigt grova brottslingar.

Allt har sin grund i pengar. Jakten på pengar är drivkraften för alla fuskare och brottslingar.

   Polisen framhåller att alla goda samhällsaktörer måste samarbeta för tillsammans kan brottsligheten stävjas och tillsammans kan vi bryta brottskurvan som blir allt brantare.

   Nu visar det sig som så ofta att de som fuskar och verkligen behöver dessa pengar för sin överlevnad helt plötsligt har fått konkurrens av samhällets toppar.

   De riktigt rika undandrar sig skatt genom att flytta och gömma sina pengar på olika ställen utomlands.

   De riktigt inflytelserika, i regering och riksdag, fuskar lika friskt trots att de för det första borde föregå med gott exempel och för det andra inte av girighet bör undandra sig att betala karensdagen vid sjukdom.

   Ett antal ministrar har varit drabbade av olika sjukdomar från lindriga åkommor till hjärtinfarkter. Trots detta har inte en enda minister, frånsett Gabriel Wikström varit sjukskrivna.

   Dessa ministrars talesmän säger att de trots sjukdom kunna läsa och tänka. De har dock inte kunnat utföra sina gängse göromål utan fått ställa in dessa.

   När jag hör detta förstår jag vad FK menar med att det finns olika jobb på arbetsmarknaden som även svårt sjuka, men kanske inte de avlidna, kan klara.

Jag hoppas nu att alla förstår, genom signalerna från regering och riksdag, vad som FK avser med att det finns jobb som alla kan klara.

   Låt de svårt sjuka, likt ministrarna, läsa och tänka under sjukdomstiden – med full lön.

   Vem är det som bestämmer i dessa frågor? Det är riksdagen och regeringen som bestämmer reglerna för pengarna som Försäkringskassan betalar ut.

   Samma regering och riksdag som tillåter de olika ledamöterna att fuska genom att inte sjukskriva sig när de är så sjuka att de inte kan sköta sitt vanliga jobb utan bara kan tänka och läsa. (Egentligen ganska fantastiskt eftersom detta inte är deras starka sida när de är friska).

   Regeringen försvarar agerandet med att det är upp till gemene tjänsteman att själv bestämma hur sjuka de är och därför själva besluta om eventuell sjukskrivning – och som följd av det förlora några tusenlappar på karensdagen om de sjukskriver sig. Vilket de därmed alltså inte gör. Jag kallar det fusk.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.