Om polisens nedläggningar och en rikspolischef som smiter undan

Av Börje R P Carlsson 2018-01-12

En butiksägare i Värmland blev bestulen i sin affär. Han fångade tjuvarna på film och polisen vet vilka de är. Ändå lades utredningen ner – för att det ska sparas resurser. Det är fullständigt fantastiskt hur många skäl polisen har för att slippa utreda. I det här fallet fanns det tydligen uppgifter om att de misstänkta begått liknande stölder varför det hävdades att ett ärende till inte skulle påverka en kommande påföljd.

   Genast dyker frågan upp. För vem finns polisen till? Här har polisen ett användbart skäl för att inte göra sitt jobb och en butiksägare får stå för hela kalaset och hans butik får också PR i undre världen ”där kan man stjäla för polisen bryr sig inte”.

   Han kommer inte heller kunna begära skadestånd för det som han blivit av med. Denna utredning skulle kanske tagit ett par kafferaster att slutföra. Det är väl skit samma om det påverkar påföljd eller inte för det gör skillnad i framtiden vid nya brott när man ser hur brottsaktiv tjuven är.

   Jag är övertygad om att polisen suckar och gnäller över sin situation betydligt längre tid än vad denna utredning skulle ha behövt för att utredas.

   Hade polisen inte haft detta skäl så finns det dock många fler användbara skäl att lägga ner utredningen:

  • Ibland är det någon beslutsfattare som utan att egentligen ha ens ett uns av kunskap om ärendet beslutar nedläggning eftersom det kan bli dyrt att utreda.
  • Ytterligare ett användbart skäl är att en påföljd knappast skulle bli över tre månaders fängelse. Eftersom påföljden för de flesta vanliga stölder hamnar som högst på mellan 1–3 månaders fängelse (enligt min uppfattning utan någon djupare analys, kanske har jag fel men troligen inte så mycket). Genom detta är dessa ärenden lämpliga för nedläggning.
  • Som om dessa skäl inte vore nog finns flera skäl och egentligen är det bara nedläggarens fantasi som sätter gränser. Man kan använda ”ej spaningsresultat” om man inte genom en enkel slagning kan identifiera gärningsmännen. Skulle man trots, mot alla odds, allt lyckas identifiera gärningsmannen så kan man lägga ner ärendet ändå genom att som skäl hävda ”den misstänkte skulle nog inte erkänna”.

   När poliser använder alla till buds stående medel för att slippa utreda ett brott så ger de tjuvarna fortsatt luft under vingarna. Vem i hela Värmland tror att de två angivna tjuvarna bara gjort detta brott?

   Hade poliserna tagit in tjuvarna och gjort husrannsakan hade förmodligen massor av brott klarats upp och kanske också några hälare hade svepts med. Nu tillåter polisen brottslingar att fortsätta sin brottsliga bana.

   Är det bara tjuvar och banditer som ska komma så här lindrigt undan? Har någon av läsarna hört talas om en notorisk fortkörare som sluppit böter för att han redan har så och så många fortkörningar? Någon som notorisk begår olika andra trafikbrott och slipper böter för han redan har så många?

För övrigt anser jag…

   att du Dan Eliasson som rikspolischef nu börjar bli alltför blygsam, ja nästan lite patetisk i din iver att inte ta ansvar för polisverksamheten. Nu dyker den ena ersättaren efter den andra upp för att representera polismyndigheten medan du själv har ”konflikter i kalendern”. Dessa konflikter är väl inget mot de konflikter som svensk polis, din kår, har.

   Förra året fick du ordentligt på tafsen under Folk och Försvars rikskonferens. Jag förstår om du inte vill uppleva det igen men du har en därtill väl avpassad lön för att också ta obehagligheter.

   Att skylla på konflikter i kalendern är väl det töntigaste skälet som du hittills anfört när verksamheten inte går din väg.

   Du är utsedd till rikspolischef, du har fått en lön nästan i paritet med statsministern och därför kräver jag och förmodligen många med mig att du redogör för vad du anser vara viktigare än att representera polismyndigheten vid denna konferens?

   Din ersättare vid denna konferens blir en Stefan Hector. En man som jag knappast mer än hört talas om men som presenteras som chef för Noa. Dock måste jag medge att denne Hector, vid en pressträff, ger ett intryck som varken du, Löfving eller övriga regionala chefer är i närheten av. Men har han betalt för att på denna konferens ta skit för dig och Löfving?

   Jag trodde att chefen för Noa var Mats Löfving men han kanske också fått konflikt i kalendern?

   Kan man hoppas på att detta är ett första steg på att du och Löfving börjat er reträtt till polisverksamhetens fromma?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.