Ytterligare ett öppet brev till rikspolischefen Dan Eliasson

Av Börje R P Carlsson 2018-01-17

Du är en mästare på att skapa alternativa sanningar, rida på ord och fejka nyheter. Ibland funderar jag på om du är släkt med Bagdad-Bob. Du intervjuades på Agenda och fick frågan om våldtäktsärenden läggs på hög. Du sa att inga våldtäktsärenden läggs på hög. Detta är inte sant utan en ren och skär alternativ sanning.

   Våldtäktsärenden läggs, oavsett vad du kallar det, i högar som inte bearbetas. De ligger i större eller mindre högar men förmodligen finns det beslut om att förundersökningar skall inledas.

   Men de ligger där likafullt i en stor hög där ingen har tid att jobba med dessa ärenden. Att påstå att ärenden bearbetas bara för att de inte är direktnedlagda är att rida på ord eftersom inget händer med dem. Visst, de är inte nedlagda men ingen jobbar med dem.

   Du hade kollat ett misshandelsfall, H Shabanys, och säger att detta ärende som skildrar en misshandel i Skärholmen är återupptaget sedan en tid tillbaka beroende på nya spår som kommit till polisens kännedom. Jag vågar påstå att detta är en fejkad nyhet som passar dina syften.

   Detta ärende, om det nu har återupptagits, återupptogs av en enda anledning och det skedde när du förvarnades om att Agenda skulle komma att ta upp ärendet.

   När jag, full av misstankar, försöker kontrollera vilka beslut som fattats i det ärende där Shabany blivit misshandlad, blir jag egentligen inte förvånad. Ärendet är numer åtkomstskyddat, vilket betyder att bara några få personer kommer åt ärendet.

   Att åtkomstskydda ett misshandelsärende som skett på allmän plats hör inte till vardagen men har rikspolischefen beordrat vissa åtgärder är det ju vettigt att åtkomstskydda det.

   Jag vill att du berättar om hur många våldtäktsärenden som polis redovisade till åklagare under år 2017. Du svävar ut i att antalet våldtäkter ökat med 16 procent och antalet redovisade ärenden har ökat med 11 procent samt att detta medfört att antalet redovisade ärenden ökat.

   Eftersom jag inte litar på dina uppgifter vill jag veta hur många våldtäktsärenden som redovisades till åklagare förra året? Det kan väl inte vara någon svår fråga att besvara?

   Du får frågan i programmet om den statistiska uppgång som du åberopar och får frågan om trafikbrott och narkotikabrott och om det är korrekt att beräkna statistik på dessa två brottstyper som är skäligen enkla att utreda. Du svarar då att även bedrägeribrotten har redovisats i större omfattning.

   För din kännedom är bedrägeribrott oftast en form av seriebrottslighet som när man får hål på ett så medför detta ofta ett stort redovisat antal. Region Stockholm och region Mitt har år 2017 haft två bedrägerihärvor som redovisats medan resten av Sverige har en nedgång/stagnation.

   Vid din förra information om polisens redovisningar använde du region Öst som en framgångsfaktor för bedrägeribrott. Då hade de utrett en härva på flera hundra ärenden men i senaste redovisningen ligger de på drygt 600 färre redovisade ärenden.

   Det kan inte vara respektfullt mot medborgarna att hela tiden plocka russin ur kakan och använda dessa russin för att försöka påvisa en generell förbättring.

   Jag förstår dock varför det är så viktigt att visa totalbilden av redovisade ärenden eftersom statistik ärende för ärende ger en förskräckande bild.

   Varje besvärande fråga besvarar du med en flykt in i framtiden, i slutet av 2018, 2019 och 2020 då ska polisverksamheten bli bättre. Jag börjar nu förstå din taktik. När verksamheten sjunkit så lågt det går kan den ju bara bli bättre och det är denna vändning du väntar på.

   Efter varje framtidsflykt får programledaren återföra dig till nuet men några bra svar får han inte utan det blir det vanliga svamlet där du återgår antingen till framtiden eller terrorattacken i Stockholm. Här påtalar du allmänhetens hyllning till poliserna.

   Jag föreslår att du i nästa trygghetsundersökning gör skillnad på polismyndigheten och poliserna. Då anar jag att du kommer att förstå att allmänheten förmodligen har ett betydande förtroende för polisen medan myndigheten hamnar i botten.

   Du får frågan om de nya poliserna ska bli utredare och svamlar iväg om att du som myndighetschef inte ska styra det, utan det ska ledarna i frontlinjen göra. Hur tänker du då?

   Att bli utredare är inget som sker med en fingerknäpp. Det krävs en hel del av en utredare, en hel del som växer fram under flerårig tjänstgöring och insamlad erfarenhet. Att bli en kvalificerad utredare av de grövsta brotten är inget man blir på polisskolan eller genom att någon i frontlinjen beslutar så.

   Tänk om du Dan Eliasson, en gång för alla, kunde undanröja alla mina skamliga misstankar genom att ärligt bemöta dessa och berätta hur det ligger till. Så tror jag inte det kommer att bli eftersom alternativa sanningar varit ditt rättesnöre inte bara som rikspolischef utan också tidigare som generaldirektör.

   Nej du, Dan Eliasson, det bästa du kunde göra för polismyndigheten i Sverige, är att ta din Mats ur skolan och att ni tillsammans lämnade era tjänster till bättre lämpade. Kan du då också få med övriga regionchefer och biträdande regionchefer tror jag att både poliser och medborgare skulle andas ut och känna det som om en befrielse.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.