Snart blir det friskvårdsbidrag för whisky

Av Andreas Magnusson 2018-02-02

Så kom då pressmeddelandet från Skatteverket som visar att myndigheterna äntligen tar hälsomedvetna medborgare på allvar. Det är nu tillåtet att få friskvårdsbidrag för ridsport och golf. För oss som har kämpat för att även whisky, cigarr, vinylskivor och musikutrustning ska inkluderas är detta ett första steg mot total upprättelse.

   Friskvårdsbidrag får man för lättare form av motion. Aktiviteter som golf, ridning, utförsåkning och dykning räknades tidigare inte som lättare form av motion eftersom de krävde för dyr utrustning. Efter ett utslag i Förvaltningsdomstolen har nu begreppet ”lättare motion” vidgats.

   Det är fortfarande upp till arbetsgivaren att definiera vilka lättare motionsformer de vill subventionera men framsynta arbetsgivare är rimligen liberala i sin tolkning av vad som menas med motion.

   Alla som har svingat en bägare med polarna vet vilka positiva hälsoeffekter det har fram till den punkt då de negativa hälsoeffekterna inträder. Man kan därför tänka sig att en hälsomedveten arbetsgivare subventionerar upp till fyra öl per krogkväll men aldrig mer.

   Alla som har satt sig ner med en god vän och avnjutit en cigarr vet vilket lugn och välbefinnande som kan infinna sig. En del betraktar till och med cigarrökning som en avslappningsform fullt jämförbar med yoga eller mindfullness. En god arbetsgivare förstår att stötta det här.

   Alla som har konkat en kontrabas till en replokal i kraftig höststorm vet vilken utmärkt muskelträning det är. Hårdslående trummisar vet att mjölksyra bara är ett annat ord för ”sackar du för att dina armar inte orkar så kommer du att få sparken ur bandet”. Och alla som i ett lättare motionsmönster slagit fingrarna blodiga mot Elixir-strängar på en fenderplanka vet att de där strängarna är nödvändiga men förbannat dyra för en vanlig löneslav.

   Jag kan se vissa svårigheter med att få musik att klassas som motion (givetvis undantaget speed metal) men när det gäller alkohol och tobak borde det inte vara lika svårt – framförallt inte när det gäller överklassens traditionella val. Golf och ridsport banar väg för whisky och cigarr.

   Vid en timmes golfspel med golfbil (allt annat vore väl oanständigt?) förbränner du 147 kalorier. Lika mycket förbränns vid matlagning, musikspelande och reguljära samlag. Ja, var för sig alltså. Ingen aning hur det blir om du gör allt samtidigt.

   Nu kanske du som läsare tycker att den här krönikan är lite löjlig och att ett kriminal- och rättsmagasin borde veta bättre än att posta drogromantiskt svammel. Kanske det, men då ska du också betänka att om det tog dig fem minuter att läsa denna text så har du förbränt 12 kalorier.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Nu är Andreas även en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.