Börje Carlsson

Äntligen är Eliasson på väg bort – men vad kommer efter?

Av Börje R P Carlsson 2018-01-31

När Dan Eliasson år 2014 utsågs till rikspolischef kom han till en helt nybildad organisation där han snart nog borde insett organisationens brister. Han hade kunnat påtala detta och försökt förändra. Han gjorde inget av detta. Han anpassade sig, han ljög och skönmålade och kom med utfästelser och löften som han borde förstått var orealistiska.

   Han lyssnade på Mats Löfving och lät sig delvis styras av dennes inkompetens. Nu efter dryga tre år har regering äntligen genomskådat honom och omplacerat (sparkat) honom. Men varför är hans närmaste drabant Mats Löfving kvar?

   Dan Eliasson är snart en före detta rikspolischef, (Gud ske pris, i år kommer skatteåterbäringen tidigt, redan den 15 februari), och han kommer att bli chef för MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Vilket visar att med tillräckligt hög lön och de rätta kontakterna kan man inte misslyckas.

   Men då uppstår frågan – anser regeringen att MSB:s verksamhet är försumbar eller vad handlar det om?

   En som likt Dan Eliasson har misslyckats med sitt uppdrag på så många plan och på så många poster borde vara diskvalificerad för all offentlig tjänst. Men icke, likt en GB-glassgubbe reser han sig gång på gång.

   Hans omplacering var näst intill förutsebar eftersom han inför valet i höst, var en belastning av monumentala dimensioner för framförallt regering och kanske också rikskdagen. Nu hänger allt på vad som händer härnäst inom Polismyndigheten.

   Kommer han att efterträdas av någon av de övriga befintliga cheferna, som nu leder regioner eller Noa – så blir inget bättre.

   Mats Löfving, biträdande rikspolischef, ska nu leda verksamheten tills vidare och inte heller detta är en höjdare. Närmaste liknelse över denna situation är ”som att pissa på händerna för att man fryser. Det hjälper för stunden men om en kvart är det etter värre”.

   Jag hoppas att regeringen nu inser att rikspolischefen borde vara två. En med politiska grunder och kontakter och en med polisiär bakgrund och kunskap om hur polisen ska fungera i samhället utan en massa gissningar, troende och skönmålande.

   Det finns flera poliser, både kvinnor och män, i detta land som skulle kunna bli en utmärkt polisiär rikspolischef. Jag vädjar till de beslutande att de ska tänka före, för en gångs skull, och inte bara titta på de högsta cheferna.

   Fler av de regionala cheferna har diskvalificerat sig själva under de gångna tre åren. För att få en kunnig polischef som inte låter sig styras av Mats Löfving eller av andra regionala chefer kan jag erbjuda flera namnförslag.

   Ingen av de nuvarande regionala cheferna står dock högst på listan. Med sin bakgrund som svetsare kanske statsministern förstår på vilken nivå jag vill hämta nästa rikspolischef.

   Men vad händer nu med MSB, vars verksamhet i dessa tider borde vara viktigare än någonsin. När omvärlden skapar allt fler konflikter med åtföljande oroshärdar borde MSB förstärkas.

   Nu har Dan Eliasson återigen utsetts till generaldirektör men nu tycks regering och de beslutande närt en annan taktik. Tidigare har Dan Eliasson fått möjlighet att köra myndighet efter myndighet i botten när det gäller medborgarnas förtroende.

   Nu har han blivit chef för en myndighet, om inte körd i botten så ganska nära. Det är 52% som anser att MSB:s verksamhet är dålig eller mycket dålig. Här borde allt bara kunna bli bättre. Ska Eliasson lyckas öka på den skara på 26 % som enligt undersökningen faktiskt har förtroende för MSB? Eller ska han minska denna skara till de historiskt låga nivåer som hans tidigare myndigheter nu ståtar med?

   Jag har svårt att ta till mig hycklandet när denna omplacering kungörs. Justitieministern borde hålla sig för god för detta trams. Ger man någon sparken, så säg det. Sätter man denna misslyckade individ som chef för MSB så säg att MSB:s verksamhet är försumbar och ett spel för galleriet. Lägg ner hela eländet nu – annars fixar Dan Eliasson det.

   Så här ser hyckleri ut som man från regeringens sida går ut med:

”Regeringen har i dag beslutat att utse Dan Eliasson till generaldirektör på MSB. Han är en av våra mest erfarna myndighetschefer, säger Morgan Johansson (S).
Justitieministern tycker att Dan Eliasson gjort ett bra jobb under åren som chef för polisen. Men nu är omorganisationen genomförd och Polisen går in i en ny fas. Då är det också tillfälle att se över vilka som ska ta över ledningen, säger Morgan Johansson”.

   Nu kommer en spännande tid att följa och jag ser med förväntan fram att Polismyndigheten ska få en chef, eller helst två, värda namnet.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.