Det kan faktiskt bli en nystart för svensk polis

Av Börje R P Carlsson 2018-02-06

Både statsminister och justitieminister säger att Dan Eliassons omplacering betyder en nystart för polisen. Menar de att deras handgångne tjänare, rikspolischef Dan Eliasson, ensam bär skulden för polismyndighetens tillkortakommanden? Dan Eliasson – som under sina dryga tre år varit regeringens mycket lydiga redskap och gjort vad som anbefallts.

   Han har haft stöd av PSLG (polisens strategiska ledningsgrupp) och fått eminenta råd av Mats Löfving. Varför sitter dessa kvar trots att deras ansvar borde vara lika stort som galjonsfiguren Eliasson?

   Regeringen har fortsatt den inslagna vägen mot totalt myndighetssammanbrott genom att i dessa oroliga tiden låta Dan Eliasson bli chef över kanske en av de viktigaste myndigheterna, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

   Detta är den fjärde myndighet som drabbas av Dan Eliasson. Det är fullständigt häpnadsväckande men inte helt oväntat för av någon anledning har Eliasson hela tiden hållits om ryggen oaktat vad han sagt och gjort. Han har fört regering bakom ljuset, han har frångått regler och han har överträtt sekretessbestämmelser. Trots det är han nog en av de bäst betalda generaldirektörerna i Sverige.

   Jag skulle vilja påstå att nystarten för polisen hänger samman med att myndigheten äntligen får en kvalificerad och duktig person som chef, Anders Thornberg. Att han dessutom är polis i botten gör inte mixen mindre aptitlig.

   Sedan detta offentliggjordes har jag under några dagar lyssnat på nya tillträdande rikspolischefen Anders Thornberg och hört mer kloka ord än under de tre dryga åren från den nuvarande och avgående rikspolischefen.

   När jag hör Thornberg svara på frågor får jag nästan ståpäls och rysningar av välbehag. Inget politiskt svammel, inga utfästelser eller löften om varken det ena efter det andra. När han säger ”att vara polis är det finaste jobb som finns” blir jag stolt. Bara dessa ord får nog många poliser att räta på ryggen.

   Under de senaste åren har min polisiära bakgrund ibland nästan upplevts som en belastning och ibland har jag rent av legat lågt med denna. Men inte nu längre. Nu kan jag berätta och vara stolt över mina 46 år i polismyndigheten.

   Jag vet att jag är tidig att höja Thornberg till skyarna men just nu känns det rätt och jag hoppas att han inte kommer mina förhoppningar på skam. Just nu är jag glad, väldigt glad. Även om jag tar ut glädjen i förskott är faktiskt det enda jag riskerar, att ha varit glad i onödan.

   När jag hör Thornberg prata om polisens svåra prioriteringar och om fokus på medborgaren förstår jag att vi nu har en tillträdande rikspolischef som vet vad han talar om. Inget prat om framtida löften eller vändningar om sex månader.

   Jag är övertygad om att Thornberg kommer att inse den nya polisorganisationens omnipotens eller stadigvarande oförmåga att stärka polisen. Att bli en myndighet borde ha gjort polisen starkare och mer slagkraftig men resultatet har blivit precis tvärtom. Jag hoppas att han då har kraft och mod att ta bort de byråkratiska och administrativa ryggsäckar som de regionala enheterna innebär.

   Jag begär inga under men jag är övertygad om att han är så klok och vidsynt att han ser myndighetens möjlighet om vissa ryggsäckar försvann.

   Jag hör och gläds med hans uttalanden och jag tror att många poliser känner samma sak. Men han har lång väg att gå och det är långt kvar innan detta mål är nått. Dock tycks han, likt Döbeln vid Jutas, ha en förmåga att mana mod och skapa kraft i en utslagen poliskår. Jag hoppas så i alla fall.

   Jag har många gånger skrivit om hur omöjlig den nuvarande organisationens regioner och regionledningar är och att den alltid kommer att kosta mer än den tillför. Men vem lyssnar på en gammal snart 75-årig f d polis? (”Den där gamle fan som sitter där i hörnet och gaggar, honom behöver vi inte lyssna på!)

   Mitt hopp står dock till att Thornberg ska komma till samma slutsats, den att polisens organisation är ineffektiv. Då tror jag att både regering och riksdag kommer att få höra det och också tvingas lyssna.

   Nu ska Thornberg få en tids arbetsro, åtminstone från min pessimistiska penna, för att få ta sig an sin nya situation och sätta sig in i denna.

   Jag vill bara avslutningsvis påminna om att av Sveriges poliser är bara 10% nöjda med den nya organisationen, enligt en undersökning. Jag tror, utan att veta, att dessa 2 000 nöjda poliser finns i de regionala ledningarna/enheterna där de funnit sina platser vid köttgrytorna.

   De flesta av dessa 10% har hamnat i sina roller, inte för att de varit duktiga poliser, utan genom mjuka ryggar och att vara formbara.

   Att omplacera Dan Eliasson var bara ett litet steg i rätt riktning. Varför är det så svårt för regering och riksdag att inse att det stora debaclet är polismyndighetens senaste omorganisation och uppbyggnad?

   När dåvarande regering och en enhällig riksdag beslutade om en ny polisorganisation togs det senaste steget på den trappa som leder polismyndigheten rakt ner i källaren. Att ta sig upp därifrån kanske inte ens Thornberg mäktar med men ska det ske så ska det ske nu, med en ny stark chef.

   Hela den polisiära organisationen är en tulipanaros, lätt att säga men fullständigt omöjlig att skapa. Ju fortare beslutsfattarna förstår detta desto snabbare kan verksamheten vändas.

   Att Thornberg utnämnts som ny rikspolischef har egentligen ingen avgörande betydelse för om inte organisationen ses över kommer knappast ens han kunna/orka vända utvecklingen. Rikspolischef över en myndighet med cirka 30 tusen medarbetare kommer att bli en utmaning.

   Att tillsätta en ny rikspolischef och tro att denne ensam kan vända på verksamheten är ungefär lika dumt som att tro att en bil går fortare bara för att den förses med fartränder. Trots dessa litanior är jag spänd på och förhoppningsfull om den framtida utvecklingen.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.