Polisen försöker inte ens

Av Börje R P Carlsson 2018-02-10

För nästan tio månader sedan blev Therése påkörd av en bil. Enligt den läkare som därefter vårdade henne kunde hon lika gärna ha avlidit av skadorna. Utan att polisen därefter kontaktat henne fick hon häromdagen ett meddelande om att ärendet var nedlagt.

   Polisen Mattias Lundgren konstaterar:

– Jag tog beslutet att skriva av utredningen.

   Lundgren är nästan övertydlig när han proklamerar att det var hans beslut att lägga ner förundersökningen. Han tycks nästan stolt över sin handlingskraft. En dag senare är det emellertid nya bud som gäller. Efter att familjen varit i kontakt med polisen, tas den upp igen.

– Jag gjorde bedömningen att skriva av utredningen utifrån de handlingar som fanns då. Nu har jag pratat med dem och förstått att det finns annat i ärendet, säger gruppchefen Mattias Lundgren. Om de inte hade hört av sig, vilket alla människor har rätt att göra, hade jag inte tagit upp det igen.

   Det här är ett ganska typiskt polisiärt beslut av idagUtan att egentligen veta ens det mest elementära fattas beslut i olika ärenden. Om de inte hört av sig hade ärendet inte återupptagits.

   Tänk att det ska vara så svårt för medborgarna att få sina ärenden korrekt handlagda. Medborgaren ska tydligen själv både utreda, komplettera och leda den polisiära utredningen för att bli korrekt behandlad. Hur svårt kan det vara att sätta sig in i ett ärende, göra bedömningen – och först därefter ta ett riktigt beslut? Lundgren säger vidare:

– För att vi ska inleda en förundersökning om vållande till kroppsskada krävs det att skadan är allvarlig. Är det en mindre skada kan vi inte göra det.

   Jag undrar hur han egentligen resonerar? Enligt doktorn var det ju näst intill dödliga skador.

   Kapitel 3 Brottsbalkens 8:e paragraf lyder: Den som av oaktsamhet orsakar annan person sådan kroppsskada eller sjukdom som inte är ringa, döms för vållande till kroppsskada eller sjukdom till böter eller fängelse i högst sex månader.

   För att lägga ner utredningen på dessa grunder verkar det rimligt att veta skadans omfattning och dessutom står att skadans omfattning inte ska vara ringa. Det finns många nyanser mellan ringa skada och allvarlig skada. Att bedöma skadan som ringa, mindre skada, utan att veta, är att göra det alltför lätt för sig. Här handlade det dessutom om en riktigt allvarlig skada.

   Nästa fall: Småbarnsmamman Carina, 28 år, har hängts ut på porrsajter av en stalker under åtta år. Hon har hängts ut på sexsidor och hennes identitet har sålts som sexslav.

– Jag blev köpt på internet av en okänd man som flög hit och stod utanför min dörr, berättar hon.

   Trots flera anmälningar och en misstänkt gärningsman har polisen inte tid att utreda brottet. Istället uppmanas hon att skydda sig på egen hand.

   Förstår inte polisen för vem de finns till? Varje skattebetalande medborgare betalar flera tusen kronor varje år för att bekosta poliser som ska finnas där för deras skull. Trots att hon blivit förföljd i åtta år har hon inte kunnat få någon hjälp utan blir bara uppmanad att skydda sig på egen hand.

   Hon har alltså via internet sålts till en man som plötsligt står utanför hennes dörr för att hämta sin inköpta slav. Trots det gör polisen ingenting. Denna man var turligt nog, trots att han trodde sig ha köpt henne, förhållandevis resonabel eftersom hon kunde fråga ut honom. Men han kunde lika gärna ha varit fullständigt livsfarlig.

   Hon har på ett fullständigt vidrigt sätt exploaterats på internet. Hennes fullständiga namn, adress och arbetsplats har offentliggjorts. Stalkern har försökt låna pengar i Carinas namn och beställt mängder av sexattiraljer i hennes namn. Men polisen säger att hon ska försöka skydda sig själv.

– Man blir hela tiden nedbruten, min familj blir orolig och ledsen. Till slut orkar man inte ens gå till jobbet längre, säger Carina om mardrömmen.

   Trots att hon anmält mannen och det nu finns ett erkännande från mannen som hon umgåtts med i tonåren – och trots att flera kvinnor utsatts av samma man, säger polisen att hon ska försöka skydda sig själv.

– Handläggaren menar att de har resursbrist och uppmanar mig att fundera på vad jag kan göra för att skydda mig själv, och då står jag här, säger Carina uppgivet.

   Peter Nyman, gruppchef för mängdbrott hos polisen i Järfälla, förklarar att Carinas fall inte kan prioriteras.

   Jag undrar vad som kan vara högre prioriterat än att utreda ett brott där en okänd man tror sig ha köpt en kvinna som sålts av en känd man. Här, idag, i Sverige!

   Polisen säger vidare att förundersökningen inte är nedlagd men om och när polisen hinner jobba med den är det ingen som vet. Vad är det då för praktisk skillnad i förhållande till att lägga ner ärendet? Resultatet blir ju exakt detsamma.

   Men – nu har justitieminister, Morgan Johansson, och moderaternas talesman, Tomas Tobé reagerat mot handläggningen av detta ärende och genast vänder polischefen, i Järfälla, på det redan, tagna beslutet. Ärendet skall prioriteras och utredas.

   Så långt är allt gott och väl men varför förändras olika beslut först när de uppmärksammas i olika medier? Det finns många målsägare som har gjort anmälningar om lika allvarliga brott som inte blir uppmärksammade. I varje fall inte till den grad att en polisområdeschef vänder på ett beslut.

   Detta ärende med alla de kända detaljer som föreligger torde knappast kräva några större polisiära insatser. Den enda sunda reaktionen är Carinas:

– Är det sant, det är jättestort. Det känns ju bra men det är också tråkigt att det ska gå så långt innan man ska få hjälp.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.